Днес отбелязваме Световния ден без цигари. Статистиката сочи, че всеки четвърти ученик у нас пуши. Близо 40 на сто от децата между 10 и 19 г. са правили опит да пушат.

Над 37% от българите над 20 години пушат активно

Над 37% от българите над 20 години пушат активно

Днес отбелязваме Международния ден без тютюнев дим. Според едно от последните национални проучвания у нас над 37 % от населението на възраст над 20 го...

В София за деня без цигари беше организирана различна акция: всеки желаещ може да дари парите за кутия цигари за благотворителна кауза по негов избор.

Организаторите призовават фирми и заведения да поканят служителите си да се включат. Столичната Онкологична болнца се включи в кампанията. Събраните средства ще бъдат използвани за купуване на материали за арттерапия на пациентите.

Д-р Стефан Константинов, директор на УСБАЛО: Ние не очакваме да съберем някаква колосална сума пари. Не това е смисълът на инициативата. Инициативата е, вместо парите да отидат за нещо което ще увреди здравето, да отидат за нещо, което ще го подобри.
Проф Георги Калайджиев, началник отделение по "Гръдна хирургия и онкология", УСБАЛО: За някои заболявания, като инсулта например на петата година след отказване от тютюнопушенето се твърди, че рискът става, такъв, като при непушачите. Тоест винаги отказването от тютюнопушенето е положителна стъпка.
Спазва ли се забраната за пушене на закрито?

Спазва ли се забраната за пушене на закрито?

Кореспондентите ни от Велико Търново влязоха със скрита камера в произволно избрано заведение в града, за да проверят спазва ли се забраната за тютюно...