В Ерусалим днес се открива новото посолство на САЩ в Израел. Дипломатическата мисия, която досега беше в Тел Авив, се премества в съответствие с решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

Близо 800 гости се очакват на откриването на новото американско посолство в Ерусалим днес. Сред тях обаче няма да е президентът на САЩ Доналд Тръмп. Според някои съобщения той ще направи видеообръщение. На място ще бъдат помощник държавният секретар Джон Съливан, дъщерята на Тръмп - Иванка, и съпругът ѝ Джаред Къшнър, който е съветник в Белия дом.

© БТА / AP Photo / Ariel Schalit

Първоначално персоналът на дипломатическата мисия ще наброява около 50 души. Той ще включва сътрудници на посланика Дейвид Фридман и американски консулски служители.

Откриването на новото посолство става шест месеца след като Тръмп призна оспорвания град Ерусалим за столица на Израел. Израелското правителство посрещна решението с категорично одобрение, а палестинците, които искат източната част на Ерусалим за столица на бъдещата си държава, реагираха с възмущение. Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство резолюция, критикуваща американския ход.