НОВИНИ

Днес се навършва една година от убийството на 16-годишния Георги

На 2 юни по обяд миналата година 16-годишният Георги беше наргън с нож в Борисовата градина. До момента задържан няма. Година по-късно разследването продължава. Няколко дни след убийството от МВР разпространиха кадри от охранителна камера. На тях се вижда единственият към момента установен свидетел на убийството. До момента обаче никой не го е разпознал. Има ли нова следа, по която работят разследващите? - Тихомир Игнатов по темата.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
11:58, 02.06.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Тялото на 16-годишния Георги беше открито около 12 часа по обяд от минаващо през парка момиче. Нападателят успява да нанесе един удар с нож в областта на сърцето, който се оказва фатален. Според разследващите смъртта е настъпила няколко минути по-късно. Момчето успяло да се обади по телефона на приятелката си, преди да почине от кръвозагуба, но не казало нищо за нападателя. Свидетели до момента не са открити.

Няколко дни след убийството на Георги от МВР разпространиха кадри от охранителна камера, на които се вижда млад мъж с тъмно яке да бяга от парка. Направените експертизи категорично доказват, че бягството му съвпада до минути с убийството на Георги Игнатов, което става на метри от това място. Според източници на БНТ разследващите са доказали по безспорен начин, че момчето, което се вижда на кадрите със сигурност е свидетел на трагедията и може да помогне за разплитането на случая.

Качеството на записа обаче се оказва недостатъчно добро, което затруднява разследващите.

Тихомир Безлов, главен експерт програма Сигурност към Центъра за изследване на демокрацията: Знаете такива прости случаи като едно разпознаване на кадри, снимки, видео, търсим помощ от чуждите служби, защото просто не може да ги обработим. Чисто техническият капацитет е много ограничен. Проблемът естествено е бюджетът, бедността на страната и т.н. Другият проблем, подобен на технологичните възможности на МВР е, че квалификацията на хората е много проблемна.

Видеозаписът е преминал обработка за подобряване на качеството в лаборатории на ФБР и Интерпол. От МВР заявиха, че кадрите са разпечатани и разпространени в училищата на територията на цялата страна с надеждата някой да разпознае момчето. До момента в полицията са получени над 50 сигнала от граждани за съжаление обаче нито един от тях не съдържа конкретика, която да разплете мистерията около смъртта на Георги.

Разследването се оказва изключително трудно заради липсата на свидетели. Хора близки до разследването разкриха за БНТ, че по случая са разпитани и проверени всички работници в района на убийството. Проверени са служителите на спортните комплекси на територията на Борисовата градина. Служители на Столичния метрополитен и БНР също са били разпитани, но без резултат. Прегледани са и стотици часове записи от всички видеокамери в района. Цялата територия на парка е била претърсена, но оръжието така и не е намерено. Криминалистите работят по няколко основни версии. Една от тях. Георги е бил жертва на грабеж, който обаче не се е осъществил.

Година след трагедията от МВР призовават всеки, който има информация за младежа, който се вижда на охранителните кадри да сигнализира в СДВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разширеният Панамски канал е готов за по-големи товарни кораби
Разширеният Панамски канал е готов за по-големи товарни кораби
Премахват част от тролейбусната мрежа в Пловдив
Премахват част от тролейбусната мрежа в Пловдив