Днес стават ясни кандидатите за премиер на Великобритания

Днес изтича крайният срок за подаване на кандидатури за нов лидер на Консервативната партия във Великобритания и бъдещ премиер на страната. До момента кандидатите са 11, но броят им може да се промени. Днес следобед кандидатурите трябва да бъдат внесени официално.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
преди 9 месеци
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Деветима мъже и две жени досега са заявили желанието си да наследят лидерския пост на Тереза Мей. Тя подаде оставка в петък, но ще продължи да изпълнява задълженията си до избирането на нейния приемник.

Наследникът на Мей ще оглави Консервативната партия и ще е новият министър-председател на Великобритания, който ще трябва да довърши процеса по излизането на страната от Европейския съюз. Тереза Мей не успя с тази задача, след като на три пъти британските депутати отхвърлиха договорената от нея сделка за Брекзит, а датата за напускането беше отложена от 29 март за 31 октомври.

;

За фаворит е сочен бившият външен министър Борис Джонсън, който заплашва Великобритания да не плати сметката за "развода" на стойност близо 40 милиарда лири. В интервю Джонсън предупреди, че това може да се случи, ако не бъдат предложени по-добри условия за Брекзит.

След като станат ясни всички кандидатури, от 13 юни започват гласуванията, като всеки път ще отпада по един кандидат, докато накрая не останат само двама.

Очаква се името на новия лидер на торите да стане известно през седмицата, която започва от 22 юли.

Топ 24
Най-четени