НОВИНИ

"Дни на италианското образование 2017" представя водещи университети в Италия

Всяка година между 50 и 70 български студенти, завършили в Италия, се връщат и работят в италиански фирми в България, благодарение на добрите връзки между университетите и бизнеса. Това стана ясно на изложението „Дни на италианското образование 2017”. Те са предпочитани от италианските работодатели у нас, защото знаят езика добре и са усвоили добре и културата на страната.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
17:10, 14.10.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Изложението „Дни на италианското образование“ се провежда в сътрудничество с Италианската търговска камара у нас и беше открито от посланика на Италия в България.

Стефано Балди, посланик на Италия в България: Мисля, че в образователен план изложението показва колко е силно сътрудничеството между двете страни и колко е голям интересът на българсите студенти към Италия. Има интерес и от многобройните италиански фирми, които са тук в страната - да намерят такива хора, които са учили в Италия, не само защото са научили езика, а защото са научили нашата реалност.

За да създадат по-добри възможности за реализация на своите възпитаници, учебните заведения разработват програмите си заедно с бизнеса и индустрията.

Марко Монтеки, президент на Италианската Търговска камара в България: Залагаме много на обучението, защото както знаете много от българските студенти, които завършват чуждестранни университети, след това не се връщат. Ние се опитваме чрез нашите италиански предприятия, да ги привлечем обратно в страната. Стараем се, да избегнем късото съединение, което често се получава между университетския и работния свят.

Бъдещите студени – посетители на изложението, се запознаха с възможностите за прием в седем от най-добрите италиански университети.

Ивелин Мирков: Аз съм от малък решил, че искам да уча дизайн в Италия. Всички ходят в Западна Европа, аз искам да отида по-далече.
Деница: Принципно Италия е страната в която искам да уча. Защо ти харесва Италия? - Хората са леки, езика е приятен и просто душата ми е там.

Освен високото ниво на образование и хилядолетната си история страната привлича и с друго:

Димитър Александров, организатор на „Дни на италианското образование 2017“: Таксите за обучение в Италия се определят на база на семейният доход на родителите. По този начин хората с по-нисък доход, не е неоходимо да харчат големи средства. Таксите в държавните университети са между 1000 и 3500 евро и това което е важно да се подчертае, че тези студенти, които не отговорят дори на минималният праг, не заплащат абсолютно нищо.

Ако студентите се представят добре на изпитите, получават стипендии или социални придобивки по време на следването си. Утре изложението продължава във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста полицая, съдействал на ало измамници
Съдът остави в ареста полицая, съдействал на ало измамници
Пожарникари се събраха на протест до МВР
Пожарникари се събраха на протест до МВР