С пълно мнозинство Народното събрание възложи на Министерския съвет в срок до 31 март следващата година да предложи план за развитието на медийната среда в България. Той съдържа и модел за финансиране на обществените медии.

Законодателството трябва да гарантира редакционната независимост на медиите - около това се обединиха депутати от всички партии.

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Ние или сме хора, които ще застанем да създаваме правила и начин на живот, съвместно да съществуваме или просто ще продължим да си играем - едни ще ухажват, други ще отричат, трети ще се карат.
Юлиан Ангелов, ОП: Да защитим правото на истинска информация, а не на лъжливи новини - това е основния ни проблем.

И още от констатациите: обществените медии са системно недофинансирани.

Антон Кутев, БСП за България: И от тука нататък естествено, че ако има отпуснете 5 или 10 милиона по някакъв начин финансовия министър през годината - е ще бъдат послушни, къде ще ходят. Добре, че в този случай служителите в Националното радио и Националната телевизия са доста непокорни.
Йордан Цонев, ДПС: Първото условие да има свобода на словото, е да има колкото се може по-малко регулации. Второто условие - да има прозрачност.

Обществените медии гарантират плурализма, убедени са депутатите.

СТома Биков, ГЕРБ: Най-важното е да запазим обществените медии, защото там можем да чуем всички гледни точки.
Крум Зарков, БСП за България: Всички анкети показват, че хората имат най-много доверие на новините по БНТ и БНР.

Експертна група вече работи по промени в Закона за радиото и телевизията, които трябва да бъдат внесени до 31 март 2020г. за одобрение от Министерския съвет.