НОВИНИ

​До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души

Тревожна статистика. До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души. Проблема посочи социалният министър Бисер Петков. Затова нова стратегия за заетостта ще отговори на въпросите от какви обучения имат нужда работоспособните и как пазарът на труда да се справи с демографската криза.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
20:14, 03.09.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Задава се сериозен дисбаланс в структурата на заетите на пазара на труда. Това сочат прогнозни данни на социалното министерство. За да се избегне този проблем, нова стратегия ще синхронизира интересите на работещи и бизнес. На първо време мерките ще се обсъдят с работодателите. А междувременно от министерството ще продължат с опитите да върнат на работа неактивните и незаинтересовани хора основно чрез обучения.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Фокусът на политиката занапред няма да бъде върху субсидираната заетост, защото има достатъчно заетост в реалния сектор, а по-скоро ще бъде насочена изцяло към повишаване качеството на работната сила чрез инвестиране в обучение в прибавяне на нови квалификации, на нови умения и компетентности.

Преди три дни стартира и предоставянето на лична помощ за хората с увреждания, отчете Бисер Петков. Вече 15 500 души са кандидатствали за услугата, а за 94% от тях процедурата е започнала. Според министъра, тази услуга също ще даде добро отражение на пазара на труда.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Ние разчитаме, че част от хората, които се грижат за своите близки, които са в невъзможност за самообслужване и поради това не могат да практикуват своята професия да са активни на пазара на труда в резултат от това насищане на тези услуги ще могат да се върнат към пазара на труда и това е един резерв на който също разчитаме.

Междувременно трудовите договори за асистенти в страната са вече 4 700. Продължава отпускането на помощи и за други подобни услуги - за личен и социален асистент и за домашен помощник. Ще стартира и на патронажната грижа за хора с увреждания и пенсионери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП решава на 11 септември дали да подкрепи Мая Манолова за кмет на София
БСП решава на 11 септември дали да подкрепи Мая Манолова за кмет на София
Четири проверки на ОЛАФ в България за 2018 година
Четири проверки на ОЛАФ в България за 2018 година