НОВИНИ

До 7 март ще се обсъждат новите учебни планове по български език и история

До седми март ще продължи обсъждането на новите учебни планове по български език и история, съобщи във Велико Търново заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:17, 23.02.2016
Чете се за: 00:47 мин.
Още
март обсъждат новите учебни планове български език история

Предложенията ще бъдат утвърдени от министърът на образованието Меглена Кунева до 20 март, което означава, че програмите ще са в учебниците за учебната 2017 - 2018 година, отбеляза той.

Според него от организираните до момента дискусии е станало ясно, че предложенията на работната група от министерството за промени в учебните планове и тези на експертите и учителите в голяма степен съвпадат.

В областта "Български език и литература" учителите подкрепят предложението петдесет процента от учебния процес да бъде за нови знания и 50 процента за затвърждаване.

По отношение на "История и цивилизация" учителите и експертите предлагат да бъдат въведени още два термина "толерантност" и "дискриминация".

Диян Стаматов уточни, че целта на новите учебни програми е олекотяване на учебното съдържание с подбор на "най, от най-големите български автори". По този начин ученикът ще може да ги усвои, да започне да мисли върху тях и да ги пресъздава и описва, смята той.

До края на март учебните програми за всички класове от първи до дванайсти ще бъдат качени за обсъждане, каза Стаманов.

През учебната 2016/2017 година ще влязат в сила новите учебни програми за първи и пети клас, през 2018/2019 година за втори, шести и осми клас, а след това постъпателно и програмите за останалите класове.

Заместник-министърът на образованието участва в работна среща с експерти и учители по български език и история от девет области в Северна България, която се състоя в регионалния инспекторат на министерството във Велико Търново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марк Зукърбърг подкрепи Епъл в спора с ФБР
Марк Зукърбърг подкрепи Епъл в спора с ФБР
Сава Драгунчев: Престижът на професията започва да се уронва
Сава Драгунчев: Престижът на професията започва да се уронва