НОВИНИ

Регистърът на хора с увреждания трябва да е готов до края на годината

Трите закона - за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги се очаква да влязат в парламента до края на септември. Това стана ясно днес след срещата между майките на деца с увреждания и министри от кабинета. Ще има и нов регистър за хората с увреждания.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:45, 07.08.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Ревизия и промяна и то в екстремно кратки срокове - това предстои за регистъра за хората с уврежданията. Новият регистър за хората с увреждания трябва да бъде напълно готов до края на януари.

Томислав Дончев, вицепремиер: Едва ли е панацея, но би подредил нещата и би било ясно, дори когато трябва да бюджетираме нови мерки.
Мая Стоицева: Ще се направи проверка за изразходваните до тук средства за неефективния регистър.

Продължават и проверките на Социалното и Здравно министерство в центровете за хора с увреждания и лечебни заведения.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Ще бъдат до края на септември проверени всички дневни центрове за пълнолетни лица с увреждания, чиито брой е 79 към момента.

До края на седмицата трябва да се финализира и законопроектът за хората с увреждания, за да може на 20 август да се премине към неговото обществено обсъждане.

Адриана Стоименова, Национално представителна организация: Стигнахме до разбирателство по отношение на финансовата подкрепа. Тя няма да бъде за сметка на личната помощ и ще остане за всички правоимащи лица с ТЕЛК-ови решения над 50 %.

В началото на септември трябва да бъде готов първия проект на Закон за социлните услуги. Предстои съгласуване между Законите за лична помощ и този за хората с увреждания.

Мая Манолова - омбудсман на България: Трите закона заедно ще влязат в парламета. Много се надявам ако всеки си свърши работата, във втората половина на месец септември.

Следващата среща в Министерския съвет ще бъде на 17 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцарската жега убива рибата в езерата, Португалия и Испания се борят с пожари
Швейцарската жега убива рибата в езерата, Португалия и Испания се борят с пожари
БСП изключи Бенчо Бенчев от групата си в Общинския съвет в Бургас
БСП изключи Бенчо Бенчев от групата си в Общинския съвет в Бургас