НОВИНИ

До края на март Великобритания ще задейства процедурата за излизане от ЕС

Великобритания ще задейства член 50 от Лисабонския договор за излизане от Евросъюза до края на март догодина, заяви днес британският премиер Тереза Мей.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:11, 02.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

След тази дата Обединеното кралство има две години да финализира развода и да предоговори отношенията. Правителството обяви, че догодина ще отмени закона от 1972-ра за присъединяваме към Общността, но парламентът ще реши какво да запази от европейското право. Не може да се говори за избор между "мек" и "твърд" Брекзит, защото ще изковем уникални бъдещи отношения с Евросъюза.

Това заяви Мей на открития днес годишен конгрес на британските консерватори в Бирмингам. Преговорите няма да са за отношения като досега, няма да има нито Норвежки, нито Швейцарски модел, а споразумение между суверенна и независима Великобритания и Европейския съюз, подчерта британският премиер.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: Искам това споразумение да отразява зрелостта и отношенията, които съществуват между близки приятели и съюзници. Искам то да включва сътрудничество в правоприлагането и контратероризма, както и свободна търговия на стоки и услуги. Искам максимум свобода за британските компании на Общия пазар, както и за европейския бизнес у нас. Но нека сме наясно- не напускаме Евросъюза за да отстъпим отново контрола върху имиграцията, нито за да се върнем под юрисдикцията на Съда на Европейския съюз.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наградите на ученическия конкурс за есе и разказ на фондация Братя Мормареви
Наградите на ученическия конкурс за есе и разказ на фондация "Братя Мормареви"
​Папата похвали Азербайджан като страна за пример в свят, разделен от насилие
​Папата похвали Азербайджан като страна за пример в свят, разделен от насилие