COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

До месец приемат Национална програма за осигуряване на грижи в домашна среда

Социалния министър Деница Сачева съобщи, че до края на месеца трябва да бъде приета Национална програма за осигуряване на грижи в домашна среда.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:26, 16.01.2020
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Програмата е била разработена спешно заради проблема с 13-те хиляди хора с увреждания, оставени без личен асистент, въпреки че се нуждаят от това. Те не са включени в обхвата на закона за личната помощ, според който личен асистент могат да ползват само от хора и деца, които имат степен на увреждане 90 и над 90 процента.

Деница Сачева министър на труда и социалната политика: Това, което се случва в момента, всъщност е в резултат от това да приемаме едно законодателство набързо, под натиск само заради цели, които очевидно не са свързани с това да бъде приет един закон, който е справедлив и устойчив и когато говорим за некомпетентност и несъобразяване с експертните становища. На въпроса кой трябва да носи отговорност за това, което се е случило, отговорност трябва да носят колегите от БСП и г-жа Мая Манолова.

Мая Манолова определи изказването на министър Сачева като "безочливо прехвърляне на отговорност". Тя припомня, че внесеният от нея закон в качеството и на омбудсман предвиждал лични асистенти за всички граждани с увреждания, които се нуждаят от такава помощ. По настояване на Финансовото министерство обаче, нормативните текстове били променени.

Топ 24
Най-четени
На Граничния пункт "Дунав мост" не мерят температурата на пътниците
На Граничния пункт "Дунав мост" не мерят температурата на пътниците
 Силно намалена видимост в последния ден от работната седмица
Силно намалена видимост в последния ден от работната седмица