До месец ще започне пренасочване на вода от Владайския канал в язовир "Студена". Това каза за БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров. Краткосрочната мярка е най-бързият временен вариант за справяне с водната криза в общината. Режимът в града и околните села продължава, а вчера управителят на ВиК Перник - инж. Иван Витанов беше освободен от поста си.

Перник

Четвърти ден продължава режимът в Перник. Вода обаче почти не е спестена, а дългосрочни решения на проблема с пресъхващия язовир "Студена" все още няма.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Ефектът от водния режим засега не е такъв, какъвто всички ние желаем и такъв, какъвто трябва да е по изискванията на МОСВ - да се ограничим в рамките на разход на питейна вода от язовир "Студена" в 1 млн. кубика месечно. Засега не сме в тези параметри.

Загубата на вода, заради аварии е близо 70%. Затова екипи от Благоевград и Кюстендил ще помагат за поправка на водопреносната мрежа. А до месец вода ще се набавя и от Владайския канал.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Той е с 15 литра в секунда в момента отток, надяваме се да се повиши от дъждовете, които бяха и по най-бързия начин да се включи към пречиствателната станция на язовир "Студена".

След оставката на управителя на ВиК Перник, граждани настояват всички замесени да си понесат отговорността.

Надежда Димова: Само оставка не е достатъчно. Ние настояваме, освен оставката, да бъде съдебна отговорност потърсена на всички лица.
Кристина Кирилова: Не може да търсим само вина в един човек. Не защитавам г-н Витанов, но всички хора по веригата са виновни.

Днес гражданите ще внесат подписка с исканията си в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Кметът на Перник ще настоява РЗИ да информира ежедневно за качеството на водата

Кметът на Перник ще настоява РЗИ да информира ежедневно за качеството на водата

Четвърти ден продължава водната криза в Перник и околността. Вчера стана ясно, че водата от язовир "Долна Диканя" не е годна за пиене, тъй като първат...