НОВИНИ

До три месеца ТЕЦ-овете решават дали искат отлагане на новите екостандарти

До три месеца най-големите топлоелектрически централи у нас ще решат дали им трябва отлагане на новите европейски екостандарти или не. Това обяви изпълнителният директор на Ей И Ес Гълъбово, бившата ТЕЦ "Марица изток 1" пред журналисти. Европейската комисия прие нови екологични норми, според които въглищните централи трябва да имат очистващи инсталации, които да пречистват 99% от излизащите от тях газове. Българските мощности не отговарят на изискването. Повече по темата вижте в следващия репортаж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Оператор: Борис Сотиров
08:19, 15.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Близо половината от тока у нас се произвежда от въглищни централи, показват данните на държавния Електроенергиен системен оператор. Най-големите централи се намират в така наречения Маришки басейн - една държавна и три частни. Работата им обаче е под въпрос заради новите завишени екоизисквания в Европейския съюз. Затова дружествата са се обединили и са избрали общ консултант, който да ги посъветва дали има смисъл да правят инвестиции в по-модерни технологии или не.

Иван Цанков, изп. директор на "Ей И Ес България": Имаме общ план, не само трите, а четирите заедно с "Брикел". Консултантът е избран, предстои подписването на договорите с него. Той ще започне работа и се очаква в рамките на три месеца да бъдат готови резултатите от тези анализи.

Резултатите ще бъдат индивидуални за всеки един от четирите теца.

Иван Цанков, изп. директор на "Ей И Ес България": Ако се окаже, че допълнителните разходи, които трябва да се направят са несъизмеримо или необосновано по-големи от тези ползи на обществото, които ще бъдат пресметнати, то тогава това е условие да се иска деругация или отлагане на тези нови норми за определените инсталации.

Отлагането може да бъде безсрочно, тоест до приемане на нови екоизисквания в евросъюза или с определен срок. От екоминистерството увериха още в началото на лятото, че са готови да съдействат на централите ако се наложи да бъдат отложени новите завишени еконорми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 1/3 от асансьорите в жилищните сгради в Русе нямат разговорни устройства
Близо 1/3 от асансьорите в жилищните сгради в Русе нямат разговорни устройства
Кой ще плаща прегледите на неосигурените?
Кой ще плаща прегледите на неосигурените?