COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Добивът на нефт може да унищожи гръцки острови

Природозащитниците от WWF алармират, че гръцки острови са застрашени от екокатастрофа, ако плановете на няколко компании за добив на нефт и газ в региона не бъдат спрени. Сред заплашените е Закинтос - островът на костенурките, един от най-красивите в Йонийско море и любим на местни и туристи.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:29, 29.07.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Тюркоазени води, красиви плажове и незаменимо усещане да плуваш заедно с морски костенурки - Закинтос е сред перлите в короната на гръцките острови. Този "рай на земята" няма нужда от реклама.

Неотдавна, гръцкото правителство разреши на няколко петролни компании да добиват нефт и газ в нейните води. От WWF предупреждават, че при евентуален петролен разлив, последствията ще са катастрофални - ще бъдат осакатени туризмът и риболовната индустрия, а жители на Крит, Кефалония, Закинтос, Корфу и други острови, ще останат без поминък.

Справянето с подобна криза, би струвало най-малко 7,5 млрд. евро.

Димитрис Каравелас, генерален директор на WWF - Гърция: Водите наоколо са местообитание на застрашени видове и техният хабитат трябва да бъде опазен. Освен това, 1/3 от приходите на Йонийските острови са от туризъм.

Петролен разлив би застрашил живота на и без това малкото останали морски костенурки. Остров Закинтос е предпочитано от тях място, но едва една от всеки 1000 излюпени костенурки, доживява до дълбоки старини.

Според гръцкото правителство, разрешителните за добив на нефт и природен газ са издадени съгласно всички изисквания на ЕС. Правозащитниците, обаче, призоваха властите в Атина да помислят дали евентуалните приходи, които държавата би спечелила от петролните компании, са по-важни от опазването на техния рай на земята.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Застреляна е жена в София
Застреляна е жена в София
Национална художествена академия отваря ателиетата си за софийските деца
Национална художествена академия отваря ателиетата си за софийските деца