НОВИНИ

Добър вариант ли е да бъде запазена ядрената сделка с Иран от 2015 г.?

Франция, Германия и Великобритания през уикенда обединиха усилия да запазят ядрената сделка с Иран. Съдбата на постигнатото след години на преговори международно споразумение беше поставена на дневен ред по време на посещенията във Вашингтон на френския президент Еманюел Макрон и на германския канцлер Ангела Меркел. А американският президент Доналд Тръмп дава ясен сигнал, че ще изтегли Съединените щати от споразумението. Защо точно в този момент се засилват дипломатическите усилия около иранската сделка, защо Европа и Съединените щати не са на едно мнение и какво би означавал един провал на споразумението - обзор на международния редактор Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:00, 30.04.2018
Чете се за: 02:35 мин.
По света

Защо се клати в момента споразумението за ядрената програма?

Споразумението беше подписано през 2015-та година, а страни по него са освен Иран, 5-те страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - Съединените щати, Русия, Китай, Франция, Великобритания, Германия и Европейския съюз. Сделката предвижда отмяна на икономическите санкции срещу Иран, в замяна на ограничаване на спорната иранска ядрена програма, която според световните сили е била използвана за създаване на ядрено оръжие. Ключовият момент е отмяната на икономическите санкции. Миналия октомври Доналд Тръмп официално не препотвърди иранската ядрена сделка - така всъщност той отвори законова вратичка за връщането на санкциите срещу Техеран - крайният срок за това е 12 май, а сигналите, които американската президентска администрация изпраща са негативни срещу споразумението - Тръмп дори го нарече безумно по време на разговорите с Еманюел Макрон. Ако Вашингтон реши да върне санкциите - това ще има последствия не само в Близкия изток и на пазара на петрол, но и в Европа, появява се и реален риск Иран да излезе от сделката.

В телефонни разговори Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Тереза Мей се договориха да поддържат настоящото споразумение като най-добрият начин Иран да бъде спрян да разработва ядрено оръжие. Френският президент разговаря и с иранския президент Хасан Рохани, като е подчертал, че настоящото споразумение не подлежи на предоговаряне. В опит да спаси споразумението по време на посещението си в Белия дом миналата седмица френският президент Макрон предложи идеята за подписване на допълнителни споразумения с Иран. Една от основните критики срещу ядрената сделка е, че тя не обхваща иранската програма за разработка на балистични ракети. По този въпрос Техеран изпрати категоричен знак.

Мохамад Бакр Нобакт - говорител на иранското правителство: "Ако западните сили се интересуват от преговори с Иран по въпроси от ядреното споразумение, това е друг въпрос. Но ако тези преговори са по въпроси на отбраната, няма да преговаряме с никой, няма да позволим някой да чертае граници. Казваме ли на Франция и Америка или други какви оръжия да имат?"

Междувременно реториката между Вашингтон и Техеран продължава да се изостря. Според Белия дом Иран не спазва споразумението, от Техеран твърдят точно обратното.

Мохамад Джавад Зариф - министър на външните работи на Иран: По силата на споразумението има резолюция на ООН и Съединените щати са един от авторите ѝ. Г-н Тръмп не изпълнява задълженията си по тази резолюция, дори я нарушава, а сега поставя и нови дипропорционални изисквания, които са неприемливи за иранския народ.

Русия също се обяви за запазване на ядреното споразумение, а руски анализатори твърдят, че Доналд Тръмп изпълнява политиките на Израел по отношение на Иран. Същевременно новоназначеният американски държавен секретар Майк Помпео е на първата си обиколка в Близкия Изток. След среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, Майк Помпео повдигна въпроса и за иранското ядрено споразумение.

Майк Помпео - държавен секретар на САЩ: Оставаме дълбоко разтревожени от опасната ескалация на заплахи от страна на Иран към Израел и региона и от амбициите на Техеран да доминира Близкия изток. Съединените щати са с Израел в тази битка. Що се отнася до ядреното споразумение - президентът Тръмп беше доста ясен - то има много недостатъци.

Подложен на все по-голям натиск Иран вече заплаши, че ако Съединените щати излязат от сделката, ще възобнови 20-процентното обогатяване на уран.

Раз Цимт - експерт по израело-ирански отношения: Мисля, че ще е много трудно, ако не невъзможно иранците да бъдат убедени да предоговорят сделката. Според Иран - ислямската република вече се отказала от доста неща при преговорите.

А в случай, че Иран възобнови ядрените дейности възможно е Израел да предприеме действия, най-вероятно с военни средства.

Защо Европа държи на сделката и се опитва да я запази? Действително ли това е най-добрият начин Иран да не придобие ядрено оръжие?

На теория Доналд Тръмп няма правомощието да прекрати сделката, която беше договорена от неговия предшественик Барак Обама. На практика връщането на американските санкции може да нанесе удар върху европейските банки и европейския бизнес, който търгува с Иран. Това в края на краищата ще превърне споразумението в дипломатически еквивалент на зомби. В световен план последствията могат да бъдат много по-опасни - американските санкции ще намалят иранския износ на петрол, това ще вдигне цената на барел черно злато още повече, американски компании, които вече търгуват с Иран ще изгубят десетки милиарди долари, оттеглянето на Вашингтон ще предизвика огромно недоверие към способността на Съединените щати да се придържат към международни споразумения - особено на фона на предстоящата среща на върха между Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП ще внесе отново закона за търговските вериги
БСП ще внесе отново закона за търговските вериги
Издигнаха лидера на опозицията в Армения за кандидат за премиер
Издигнаха лидера на опозицията в Армения за кандидат за премиер