НОВИНИ

Добра година за винопроизводителите

Винопроизводители, които имат изби край Благоевград определят изминалата 2015 година за бранша като много добра на фона на миналата, която заради лошата реколта от дъждовете беше катастрофална за винарите.

bnt avatar logo
от Елена Чимева
06:47, 28.12.2015
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Заради добрата реколта от зряло и качествено грозде през тази есен те очакват достатъчно вино, което да могат да реализират на пазара, да покрият разходите и да има и печалба.

Във винарска изба край благоевградското село Смочево произвеждат малко над 600 хиляди литра вино годишно. Преработват близо 600 тона грозде от сортовете каберне, мерло, треминер и шардоне и то от собствени лозови насаждения. Печалбите в избата ще смятат догодина когато се продаде виното.

Стойчо Стоев - управите на винена изба: „До края на тази година правиме разходите и през 2016 г. започват да се връщат разходите, които са направени през 2015 година. Очакваме икономически резултати да бъдат удовлетворителни.”

Винената реколта от тази година сега отлежава в дъбовите бъчви, а за да се реализира като висок клас продукт е необходимо някои сортове в тях да престоят до 12 месеца.

Стойчо Стоев: „Дъбът е хастара на виното той е дрехата на виното, в което то придобива своята окончателна форма, своите окончателни характеристики. Вкусово го прави като една истинска приказка”.

Избата край Смочево дава работа на повече от 20 души. Част от виното се изнася за европейски страни, малко за скандинавските пазари и основно за вътрешния пазар.

Стойчо Стоев: "Радващото е, че в нашата страна българското вино общество все повече се разширява, все повече хора разбират от вино и все повече хора искат да пият хубаво вино.”

Най-важното според специалистите е цената да отговаря на качеството, а това, че българсокото вино присъства все повече на трапезата е стимул за тези, които се занимават с винопроизводство у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Супер школа по информатика в Шумен
Супер школа по информатика в Шумен
Силен сезон за Сандански
Силен сезон за Сандански