НОВИНИ

Добри добиви на слънчоглед в Община Сливо поле

Въпреки сушата през изминалия месец и половина, очакванията на производителите са за нормален добив на слънчоглед в Русенско. Жътвата на маслодайната култура в землището на село Бръшлен беше в разгара си дори и днес, в дъждовното време, а около една трета от реколтата вече е прибрана.

bnt avatar logo
от Теодор Стамболиев
17:00, 24.08.2016
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Йордан Тодоров обработва 13 хиляди декара земеделска земя. От тях - 4000 с маслодаен слънчоглед. Според него обаче добивите е можело да бъдат и по-високи, ако климатичните условия през лятото бяха по-благоприятни.

Йордан Тодоров
„По време на вегетацията през май паднаха изключително много валежи. След това близо 2 месеца продължи сушата с изключително рекордни за нашия регион - над 40 градуса температури.”

За момента добивът е около 350-380 кг от декар. Според агрономите от местната земеделска кооперация, ако времето се задържи стабилно, жътвата ще приключи до няколко дни. Засега Йордан не предлага от новата реколта слънчоглед на борсите, докато не прибере слънчогледа на 100 процента. Прогнозира, че търговията ще започне от цена 650 лева за тон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
42 училища в Пловдив бяха частично ремонтирани това лято
42 училища в Пловдив бяха частично ремонтирани това лято
На булевард Витоша е трябвало да бъде поставен ретротрамвай
На булевард "Витоша" е трябвало да бъде поставен ретротрамвай