COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Добрички пчелари предлагат как да се ограничи отравянето на пчели

Добрички пчелари искат да бъде създадена дигитална платформа за информация при пръскане с препарати за растителна защита. Така, според тях, ще се предотврати масовият мор по пчелите. От началото на стопанската година досега в Областната служба по земеделие в Добрич са подадени над 10 сигнала за отровени пчели.

от Надежда Карапанчева
11:03, 04.05.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Пчелинът на Димитър Димитров в землището на село Соколово е напълно унищожен. Пчеларят има 130 кошера, на е които разчитал за прехраната на семейството си.

Димитър Димитров, пчелар: За 8 години туй ми е третото натравяне на пчелни семейства….. Какви са щетите? Ами тая година още не е почнала, те отсега като ме върнат назад, аз тая година я пропускам.

Основният проблем е, че никой не уведомява пчеларите кога и с какво се пръска. Затова те искат създаване на електронна платформа, която може да се използва и през мобилния телефон.

Мартин Петров, член на УС на Сдружение "Пчела Добрич 1946": Някой вкарва едно заявление на една карта и всеки вижда за какво става въпрос - какво се пръска и дали да прави нещо.
Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите: Това е нещо нормално, бързо, отколкото да ходим по кметове, да разнасяме писма, да ги търсим, тях да ги няма и да продължава един такъв процес: Единият чул, другият не разбрал, третият не видял.

За да бъде ефективна електронната платформа, всички земеделски стопани трябва да са регистрирани.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започнаха текущи ремонти по основните булеварди в София
Започнаха текущи ремонти по основните булеварди в София
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска