НОВИНИ

Доброволна военна служба. Възможна ли е?

До два месеца Министерството на отбраната ще представи конкретни планове за въвеждането на доброволна военна служба в България, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Вариантите са два, и при двата доброволците ще са платени. Военна подготовка по избор ще минават всички пълнолетни български граждани за период от между 6 и 9 месеца.

Александър Марков
от Александър Марков
20:32, 01.02.2018
Чете се за: 02:08 мин.
У нас

Разчетите са, че доброволната военна служба ще попълни някои от общо 5500-е свободни места в армията. Толкова е недокомплектът към момента.

Два са вариантите за доброволна военна служба. Първият е всички младежи над 18 години, които желаят, да преминават военно обучение в регионални центрове или в два такива - един за Северна България и един за Южна. Обучението ще е между 6-9 месеца и на доброволците ще се заплаща.

Вторият вариант е по-сложен: той предвижда всички пълнолетни граждани да могат да се записват в доброволен курс на три етапа. Като ако преминеш първите два, автоматично да имаш право да останеш кадрови войник, тоест професионален войник.

До 2 месеца ще станат ясни точните планове. Доброволното военно обучение ще се съчетае и с въвеждането на военно обучение в училище - за учениците след 10-и клас.

Много интересен пример за продължаващо военно обучение от запасни има в Швейцария, с която министър Каракачанов често прави паралел.


Армия за всички, които желаят. Така изглеждат работните проекти за въвеждането на доброволна военна служба, по които Министерството на отбраната работи.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Да го направим на 2-3 фази, Вие сте дошла примерно за първата фаза, тя е 3 месеца. Получавате най-елементарните. Желаете и преминавате втора фаза - до 6 месеца и вече след 6-ия месец, ако желаете, ако сте дошли да станете кадрови военнослужещ, продължавате през обучението в третата фаза, получавате звание.

Все още се умува дали обучението да е в Центъра за професионално военна подготовка в Плевен, или в регионални гарнизони.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Моята мечта е връщането на наборната военна служба.

Паралелно с доброволната служба се работи и по въвеждането на военно обучение и в училище.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Това може да включва и едноседмично практично обучение, лятно, това също се обсъжда, база имаме.

БНТ: Бихте ли преминали доброволно военно обучение за 9 месеца, ако ще Ви плащат?

Не, не бих го направил, дори срещу пари, защото аз имам интерес да се развивам в друга област.
Да!

БНТ: Защо?

Защото обичам България.
Бих, заради парите.

БНТ: Само заради парите?

Да.

А България се опитва да черпи опит от Швейцария - една от най-милитаризираните страни в света със задължителна наборна военна служба. Редовната армия на страната наброява около 24 000 войници, но само в рамките на два дни Швейцария може да мобилизира 1 милион и 700 000 души.

В Швейцария мъжете над 20-годишна възраст задължително преминават 90-дневно военно обучение в редовете на армията. След края на обучението всеки получава личен автомат и пистолет, боеприпаси, три комплекта униформи. До 32-годишна възраст резервистът е длъжен да премине 8 военни обучения от по 3 седмици. Военният бюджет на Швейцария е около 5 милиарда долара, а за орязване на парите за армията и дума не може да става, обяви наскоро военният министър на страната.

Ги Пармелин, министър на отбраната на Швейцария: През последните години парламентът искаше и показа, че ще изтегли кредит за армията в рамките на 20 милиарда за 4 години. Кредитът ще е валиден до края на сегашния мандат. После ще има възобновяване. Знаем, че има належащи нужди и депутатите са напълно наясно, че ако искаме да успеем с реформата в армията, не трябва да повтаряме грешките от миналото, когато финансирането беше орязано.

Военните обучения в Швейцария се провеждат всяка година, а резервистите се освобождават от работа. През тях преминават всички мъже - от най-дребния чиновник до шефове на банки. Швейцария има 800 танка и бронирани машини и 14 ескадрили авиация. Всяко семейство в страната е оборудвано с бронирани капаци за прозорците, които държат в мазето си, и противоатомни убежища.


Паралелно с плановете за доброволна военна служба, до средата на февруари се очаква да е готов и внесен за гласуване в МС и актуализираният Проект за инвестиционен разход за придобиването на нов изтребител, както и проектът за придобиване на нова машина за Сухопътни войски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полският Сенат прие спорния закон за Холокоста
Полският Сенат прие спорния закон за Холокоста
Жители на Красно село заплашват с протести заради строеж на висок блок
Жители на "Красно село" заплашват с протести заради строеж на висок блок