Доброволци заредиха с медикаменти част от аптечките за първа помощ, поставени в природния резерват „Червената стена" в Родопите. Инициативата е на туристическо сдружение „Устремени" от Асеновград.

Асеновград

За да са полезни на туристите, от сдружение „Устремени" преди три години започнали да поставят аптечки на различни места в резервата.

Ивайло Мирчев- председател на Сдружение „Устремени"-Асеновград: Тъй като на територията на биосферния резерват има утвърдени със заповед на РИОСВ 11 пешеходни маршрута, ние се стремим да обходим всеки един от тях да почистим за отпадъци, да сигнализираме в РИОСВ при евентуални нередности, моментното състояние на кътовете за отдих и всички близо 15 аптечки на територията на биосферния резерват.

Периодично се проверява какво е състоянието на аптечките. Най-голямата трудност е да се достигне до тях, защото някои са доста навътре в планината. Тогава на помощ идват доброволците.

Николай Петков-доброволец: Много често се случва да дойдеш в планината не толкова подготвен и една аптечка може да се окаже наистина нещо ценно за теб макар и да си близо до хижата.
Иван Насков-доброволец: Не всеки има аптечки, които са задължителни, разбира се, за всеки индивидуално да ги има в раницата, хората все пак пренебрегват този факт и тръгват сравнително неподготвени от страна на медикаменти.

Една от аптечките се намира в близост до хижа „Марциганица"

Петър Воденчев-Сдружение „Устремени"-Асеновград: От атмосферните условия нещата не са много годни за употреба и сега ще се наложи да ги подменим ще сложим лейкопласт, марля, бинт и един дъждобран, ако някой турист случайно закъса, ако го хване някакъв порой в този район да може да не се намокри до кости, докато стигне до колата до хижа Марциганица.

Все пак всички се надяват да не се налага аптечките да бъдат използвани често.

Ивайло Мирчев-председател на Сдружение „Устремени": Добрият и щастлив случай за нас е когато отворим аптечката и видим, че нищо не е ползвано защото реално не се е наложило да се ползва.

Всички консумативи за аптечките са дарени от членове на сдружението.