Догодина в България ще има "умни градове" с 5G мрежи, обяви министърът на транспорта Росен Желязков. В средата на следващата година мобилните оператори ще получат честотите от радиоспектъра за изграждане на мрежи от пето поколение.

5G ще е като "ракетно гориво" за глобалното технологично развитие: автономни автомобили, трансфер на невиждан по обем информация, виртуална реалност, мигновен достъп - това ще отключи мрежата от пето поколение.

5G позволява абсолютно всичко в света на технологиите, и не само: от хирургична дистанционна операция през пренос на данни без забавяне до управление на производствени процеси от разстояние.

5G ще създаде "умни градове", които ще следят "здравето" на сгради, мостове и инфраструктура. В дома електроуредите ще си говорят помежду си. На пътя ще се движат автономни автомобили. В медицината: китайският хирург Линг Джъпей през март извърши дистанционна мозъчна операция от 3000 км. с 5G технология.

Ласло Тот, Международна асоциация на телекомуникационните оператори: Следващият преход в мобилните технологии променя играта изцяло. Наричаме я четвъртата индустриална революция. Невижданата в глобален мащаб дигитална свързаност ще създаде "икономика на знанието".

5G, обаче, събра страховете на хиляди хора по целия свят, обезпокоени за здравето си.

Снимки на умрели птици край 5G антени заляха мрежата. Учените още спорят за вредата от 5G. Не е доказано, че 5G-излъчванията в нормите вредят на здравето, каквито са всички нейонизиращи лъчения от такъв тип.

Коста Костов, проф. по белодробни болести: Например, слънчевите лъчи. Видимата слънчева светлина, която всеки ден ползваме. Тук са и всички онези уреди в нашето домакинство, които ползваме всеки ден. Микровълновата печка, фурната, хладилникът.

Праговете за йонизиращи лъчения в България са 45 пъти по-ниски от средните за ЕС. За да стане 5G технологията факт и у нас - трябва, обаче, да се опрости режима за изграждането на 5G мрежите.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: В момента режимът за изграждането на мобилна станция е трета категория, тоест тя е приравнена на изграждането на ВЕЦ.

Законът ще бъде променен, а от средата на 2020-а година - когато КРС ще отдаде честоти за 5G - ще намали и цените с 50%.

Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията: Еднократна административна такса за 700 мегахерца в изменената тарифа предвиждаме цена от порядъка на 120 000 лева.

Първенците по въвеждане на 5G мрежи в света са САЩ, Япония, Южна Корея, Китай и Европейският съюз.

Ако го въведе сега, 5G ще повиши БВП на България с 15 млрд. долара до в средата на следващото десетилетие.