Министерството на отбраната планира да модернизира танковете Т-72, обяви министър Красимир Каракачанов. Идеята е част от парите, с които трябваше да се купят нови кораби, да бъдат инвестирани в осъвременяване на танковете. Същевременно и трите големи проекта за модернизация на Българската армия за 3 млрд. лв. - за закупуване на нов изтребител, нови кораби и бойни машини за пехотата - все още не са стартирали.

Александър Марков за модернизацията на Армията.

Т-72 - гордостта на Българската армия по времето на Варшавския договор. Сега тези танкове ще бъдат модернизирани.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Ние си имаме средства в бюджета за модернизацията. Една част от танковете могат да бъдат ремонтирани в самото поделение, минималният ремонт, но една част ще си минат през „Терем“ - Търговище, което си е специализирано предприятие на МО за ремонт на бронирана техника. Това е съвсем нормална процедура.

Колко танка има в Българската армия, е държавна тайна. През 1989-а са 3000 единици, а през последните години - под 160. През 1999 г. България подари 120 танка Т-55 на Македония.

© БНТ

Т-72 е на въоръжение от 1973-а, има 125-милиметрово оръдие, 7-милиметрова картечница и една зенитна. Идеята на отбранителното министерство е българските машини да бъдат доразвити с допълнителни защити.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Примерно - противоминната защита, която всяка една бронирана модерна техника я има, трябва да се приложи и към нашата техника. Т-72 е един много добър танк. Ей сега, ако пуснем една обява, че ги продаваме, ще видите колко народ ще се изсипе от колко държави да ги купят. Ние бяхме достатъчно глупави Т-55 да ги нарежем или да ги продадем, само че все още се търсят и още се ползват.

За колко години и за колко пари ще бъдат модернизирани танковете, предстои да се уточнява.

От миналата година досега две партиди бойни машини вече са преминали през ремонт и модернизация в „Терем“ - Търговище, обяви военният министър.

Каракачанов отхвърли твърденията, че машините са морално остарели.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Морално остарелите ни МиГ-21, които ние свалихме от въоръжение, ги купиха хърватите и още карат с тях. Така че тези приказки на едни хубави хора, които забравиха, че са учили в съветски военни академии и сега ми се правят на големи НАТО-вци и атлантици и ми говорят, че трябва да задраскаме цялата стара техника и да купим нова, западна, им задавам един прост въпрос: вие, като сте толкова близки до атлантическите държави, ще ни осигурите ли парите.

И трите модернизационни проекта за армията буксуват. Тези за нов изтребител и бойна машина ще бъдат преработени и ще влязат за гласуване в МС през февруари. Поръчката за нов кораб се провали, след като избраната фирма се отказа от конкурса.

В Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г., гласуван от Народното събрание, се предвижда България да има 90 танка, 404 бронирани бойни машини, 190 артилерийски системи, 29 бойни самолета, 7 бойни кораба и 4 безпилотни самолета.

Т-72 по време на учението „Сейбър гардиън“
Т-72 по време на учението „Сейбър гардиън“ © БТА