НОВИНИ

Доклад на "Амнести интернешъл" за света и България

Говоренето, което насажда разделение, е опасно за света. Това е основният извод от доклада на международната организация за защита на човешките права "Амнести интернешънъл". Като пример за "отровното говорене " в политиката е даден американският президент Доналд Тръмп. Този тип реторика е повлияла за разделянето на света като цяло и според доклада, го е направила "по-тъмно място". Сред изследваните 159 държави е и България.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:51, 22.02.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

408 страници - толкова е годишният доклад на "Амнести Интернешънъл", три от тях са посветени на България.

В първата част се посочва, че и в България подходът на властите е бил към ограничаване на мигрантската вълна. Правозащитни организации у нас са документирали твърдения за отхвърляне, физическо насилие и обири от гранични полицаи на мигранти, се казва в доклада. Запазена е практиката на незаконно задържане на непридружени деца-мигранти, пише още в документа.

По отношение на дискриминацията, докладът дава израз на опасенията на правозащитници от високите нива на ксенофобия и нетърпимост, насочени към мигранти, търсещи убежище и бежанци - групи, уязвими към насилие и тормоз. Посочва се, че властите не успяват да се справят с климата на нетърпимост и често пъти официални лица са си позволявали дискриминационни и ксенофобски изявления.

В раздела "Борба с тероризма и сигурност" се посочва, че България е приела закон за борба с тероризма, с който се увеличават мерките срещу всеки заподозрян, че планира терористична атака.

Общата тенденция за света очерта генералният секретар на организацията.

Салил Шети, генерален секретар на "Амнести Интернешънъл": "Акцентът в годишния доклад на "Амнести Интернешънъл" е шокиращото демонизиране на човечността. Политици в толкова много части на света използват омразата и страха, за да сеят разделение между обществата, само за да придобият власт! Имахме такъв феномен в Русия и Путин, Орбан в Унгария, Ердоган в Турция. Сега виждаме, че същото се случва във Филипините с Дутерте, с Брекзит във Великобритания и разбира се, с Тръмп в Съединените щати!"

И още от изводите на правозащитната организация - 36 държави са нарушили законодателството и са върнали бежанци в държава, където животът им е потенциално застрашен.

Международната общност се е провалила по отношение на бежанската вълна от Сирия. Според експертите на "Амнести Интернешънъл" липсва политическа воля за решаването на кризите в Сирия, Йемен, Либия, Афганистан, Ирак и Судан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения в калифорнийския град Сан Хосе
Наводнения в калифорнийския град Сан Хосе
 Готвачи показват тайни на молекулярната кухня
Готвачи показват тайни на молекулярната кухня