НОВИНИ

Доклад на ЕК: Като „критични“ са определени 5 социални показатели за България

Какво сочи доклад на Брюксел за икономическата и социална политика в България през последните 6 месеца? При 5 от 14 от следените от Брюксел социални показатели състоянието е критично. От Европейската комисия отбелязват слабости в банковия и застрахователния сектор. Докладът анализира всички държави от съюза.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:01, 27.02.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Все още делът на хората, застрашени от бедност у нас, остава критичен, освен това ефектът на помощите за намаляване на бедността, включително и размерът на пенсиите, не е достатъчен, показва доклада на Брюксел. Еврокомисията отчита и делът на хората, застрашени от социално изключване, както и на децата под три години, които остават извън яслите. И тук резултатите са неблагоприятни.

Валдис Домбровскис: Нашите заключения са, че в десет страни продължават макроикономическите дисбаланси, това са България, Хърватия, Ирландия, Франция, Германия, Холандия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция.

Въпреки икономическите дисбаланси обаче, страната ни се отличава с много добра финансова дисциплина, както и с добър икономически ръст, който изпреварва средния за Евросъюза.

;

Освен това Брюксел отбелязва високото ниво на заетост и ниската безработица у нас.

Валдис Домбровскис: Еврокомисията докладва приоритетни сфери за публични и частни инвестиции в страните-членки, като предоставя аналитична база за ново програмиране на средства за кохезионната политика след 2021 г.

Така за първи път има разчети кои са петте приоритетни сфери за използване на евросредствата у нас, а именно - иновации, нисковъглеродна икономика, мобилност и регионална свързаност, социални и местни проекти.

Специално внимание Брюксел отделя на Комисията за финансов надзор и застрахователния сектор. Според Еврокомисията е необходимо да бъде избран ръководен екип, който да се справя с проблемите в застраховането, свързани от една страна с фалита на компанията Олимпик, а от друга със специалния надзор на застраховката Зелена карта.

Брюксел отбелязва, че и една от банките у нас, все още не е изпълнила предписанието на БНБ да увеличи капитала си, за да гарантира дейността си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българи в чужбина настояха за електронно гласуване пред омбудсмана Манолова
Българи в чужбина настояха за електронно гласуване пред омбудсмана Манолова
Налагат забрана за пушене на наргилета в закрити пространства
Налагат забрана за пушене на наргилета в закрити пространства