НОВИНИ

Доклад на комисията за проучване на случаите на неизплатени заплати приет в НС

Работниците на некоректни фирми няма да могат да започват сами процедура по несъстоятелност срещу работодателите си, за да получат неизплатените си заплати. Това беше една от мерките, за които настояваше омбудсманът Мая Манолова. Тя обаче беше отхвърлена след приемането на доклада на временната парламентарна комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати. Причината е, че законодателят се опася от некоретно отношение и на работници към работодатели. През последните два месеца, комисията работи за намиране на решение по предложения от Мая Манолова и КНСБ законопроект за промени в седем закона. Депутатите в парламента приеха представения проект.

Мина Петрова
от Мина Петрова
12:19, 06.07.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

След зачестилите случаи на неизплатени заплати и жалби от работници до институцията на Омбудсмана на Република България, Мая Манолова и КНСБ внесоха в парламента промени в законодателството. Те апелираха за изменения в седем закона, чиято цел беше да защитят работниците от трудова експлоатация или злоупотреба.

Диана Йорданова, председател на временната комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати: "В случая с "Еко Скарпе" ЕООД, при който в началото на 2017 година, собственикът, италиански гражданин, прехвърля дружеството в едно, с прекратилия дейност в село Ветрен, област Пазарджик, на жена с адрес на регистрация, с. Крива бара, област Монтана. При проверка в търговския регистър, се оказва, че същата жена притежава или участва в управлението на общо 22 фирми."

Предложената промяна на Мая Манолова и КНСБ за по-лесен достъп до Фонда за гарантиране на вземанията беше отхвърлена. Стойността на фонда е 257 млн. лв., но през 2016 години от него са изплатени само 2 млн. на работници, останали без трудови възнаграждения. Причината - достъпът до него е затруднен, защото само работници, чиято работодателска фирма е обявена в несъстоятелност имат достъп до него. А те самите нямат право да започват процедура по несъстоятелност. Притесненията на част от комисията, бяха, че ако се позволи на работниците правото да започват процедура по несъстоятелност, ще възникнат голям брой злоупотреби с парите във фонда.

Крум Зарков, зам.-председател на „БСП за България"
"Този аргумент е неоснователен. Тъй като тук става дума за молба, която се пуска до компетентния съд. И този съд ще прецени дали са налице обективните обстоятелства за започване на такава процедура или не. Това беше пътят, по който можехме да отворим Фонда. не го направихме, за съжаление. "

Приетите промени са в Търговския закон, а именно ....

Диана Йорданова, председател на временната комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати: "Да се забрани прехвърлянето на фирми, когато не са изплатени трудовите възнаграждения, обезщетения на работниците и служителите. Да не бъдат допускани до участие в процедури по обществени поръчки, като изпълнители и подизпълнители фирми, които не са се издължили на своите работници."

Проектът, представен от временната комисия беше приет единодушно. До една седмица, предложенията, подкрепени от комисията, ще бъдат внесени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал за атрактивно улично изкуство започна в Русе
Фестивал за атрактивно улично изкуство започна в Русе
Отново дим и мъгла на автомагистрала Тракия тази сутрин
Отново дим и мъгла на автомагистрала "Тракия" тази сутрин