НОВИНИ

Доклад на Световната банка за равенството на мъжете и жените

Световната икономика е със 160 трилиона долара по-бедна, защото жените по света не са равни на мъжете. Това заяви главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева на форум в София. Тя представи доклад на тема: "Жени, бизнес и законодателство". Изследването отразява предприетите реформи в законодателството за равенство между половете за последните десет години чрез създаване на индекс, свързан с икономическите решения на жените по време на целия им трудов път.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:15, 01.03.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Кристалина Георгиева подчерта, че неравенството е един от най-скъпите, но решими проблеми, с които човечеството се сблъсква. Направено е много, имаме прогрес в 131 страни по света, но днес все още средностатистическата жена има само три четвърти от правата на мъжете, каза тя.

Кристалина Георгиева - главен изпълнителен директор на Световната банка: И прогресът не е достатъчно бърз, за да можем да използваме този фантастичен ресурс, който имаме жените. Имаме много хубава поговорка в България - ако искаш да обсъдиш дадена тема - покани мъжете, ако искаш да свършиш работа - покани жените.

Като много положителен бе определен факта, че реформи се правят навсякъде по света. България е сред първите 30 страни по права на жените. Кристалина Георгиева изтъкна, че над 26% работещите в IT-сектора у нас са жени, което е много повече от средното в Европа.

Вицепремиерът Екатерина Захариева отбеляза, че България е на първо място в Европа по мястото на жени в науката. Не трябва да продължаваме да имаме усещане, че някои от професиите са резервирани за мъже в това число и в политиката, каза още тя.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Горда съм, че съм третата жена външен министър за 27 години. Все още много държави в ЕС не са имали жени външен министър.
;

От 193 страни членки на ООН, само 28 имат жени на този пост, посочи още Захариева.

Според омбудсмана Мая Манолова, изводите в доклада са много добри за България, но в същото време и у нас ежедневно се налага жените да отстояват своите права и ценности. Тя изтъкна и важността на това жените на високи позиции да помагат на други жени да достигнат същите нива на реализация.

Мая Манолова - национален омбудсман: Защото, както казва Мадлин Олбрайт, има запазено място в ада за жени, които не подкрепят други жени.
Владислав Горанов - министър на финансите: През месец март дори и в най-топлия пролетен ден може внезапно да се появи снежна виелица. С това българите предаваме на поколенията ценния урок, че една жена може да постигне всичко, ако има поле за изява.

Възможностите пред българската жена у нас са безспорни и с годините се разширяват все повече, каза още финансовият министър с пример за всички високи постове в политиката и бизнеса, които в момента в България се заемат от жени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жива мартеница направиха деца от всички училища във Видин
"Жива" мартеница направиха деца от всички училища във Видин
Продължава визитата на Ким Чен-ун във Виетнам
Продължава визитата на Ким Чен-ун във Виетнам