НОВИНИ

Доклад: Русия разполага с компромат срещу Тръмп

В САЩ сензационният доклад без проверена автентичност предизвика криза само 10 дни преди Тръмп да встъпи в длъжност и го противопостави с американските разузнавателни служби. Според доклада, Русия разполага с компромат срещу Тръмп, че той е замесен в хакерските атаки срещу демократите. Както знаете, дори България беше спомената в данните - като база, от която са действали хакерите.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:29, 12.01.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Медийна обсада в Лондон пред офиса на Кристофър Стийл - бивш британски разузнавач, работил по спорния доклад. Стийл е бивш служител на МИ-6, сътрудничил на ФБР в хода на разследването на корупцията по високите етажи на ФИФА. Счита се, че е нает от компания, базирана във Вашингтон, за да събере информация за Доналд Тръмп. Кристофър Бъроуз - съсобственик във фирмата на Стийл Орбис Бизнес Интелиджънс, отказва коментар.

Кристофър Бъроус - съсобственик на Орбис Бизнес Интелиджънс: "В светлината на всичко, което се случи през последните 24 часа не е редно да правя каквито и да е коментари дали Орбис е замесена или не, ще оценим ситуацията през следващите дни".

Всичко започва преди 7 месеца. Републикански опонент на Тръмп поръчва да бъде изготвено досие за него. Но след като милиардерът печели президентската номинация, досието намира нови клиенти. В него се съдържат данни за нощи, прекарани с проститутки, за подкупи под формата на имотни сделки, за координация с руското разузнаване на хакерските атаки срещу Демократите. Истинността на досието не е доказана, но въпреки това разузнаването го предоставя на президента Барак Обама. Тръмп яростно определи доклада като фалшива новина и обвини разузнаването, че го е оповестило публично. Белият дом реагира незабавно.

Джош Ърнест - говорител на Белия дом: "Дълбоко подвеждащо е някой, на каквото и ниво да е, да поставя под въпрос честността и мотивите на патриотите, които са на служба в нашето разузнаване. Не казвам, че те винаги са прави, но поставянето под въпрос на мотивите им е нещо коренно различно".

Шефът на разузнаването Джеймс Клапър заяви, че докладът не е изготвен от тях и че не е поставена оценка за автентичността му. Клапър е уверил Тръмп, че службите са в готовност да служат на неговата администрация.

Руското външно министерство също реагира и заяви, че заглавието на доклада е гръмко, съдържанието е оскъдно, а целта е да се усложни подобряването на отношенията между Москва и Вашингтон.

И докато екипът на Доналд Тръмп се опитва да овладее кризата, на Капитолия беше направена първата значима стъпка към прекратяването на федералния закон за здравеопазване - Обамакеър. Сенатът гласува законодателство за отмяна на програмата - едно от ключовите обещания на Тръмп в предизборната кампания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регистриран е леден рекорд в България от -25 градуса в град Златица
Регистриран е леден рекорд в България от -25 градуса в град Златица
Ще имат ли граждански права роботите?
Ще имат ли граждански права роботите?