Британският парламент не разгледа днес споразумението за напускане, както искаше премиерът Борис Джонсън. Това реши председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу. Говорител на премиера изрази разочарованието му от решението. В събота депутатите не гласуваха по сделката, а вместо това принудиха Джонсън да поиска от Брюксел отлагане, за да гарантират, че няма да се стигне до Брекзит без сделка.

48 часа след първия опит, вторият опит на Борис Джонсън да получи заветното ДА на сделката за напускане завърши с неуспех. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу реши да не допусне за обсъждане споразумението, поради факта, че няма промяна в същността и в обстоятелствата около гласуването на документа.

Джон Бъркоу, председател на Камарата на общините на британския парламент: Днешното искане по същността си е същото като в събота и Камарата вече взе решение по въпроса. Обстоятелствата са същите. Решението ми е този въпрос да не бъде обсъждан днес.

В събота депутатите не отхвърлиха сделката, но приеха поправка, с която се изисква необходимото за напускането законодателство да бъде прието, преди да одобрят споразумението и за да гарантират, че няма да се стигне до хаотичен Брекзит.

Договарянето на споразумението от премиера очевидно е в интерес на британската икономика - написа финансовият министър Саджид Джавид в писмо в отговор на искане на парламентарна комисия за представи икономически анализ на новата сделка

Неяснотата напряга и европейските партньори на британците. От Париж говорителка на правителството настоя за ясни отговори от страна на Лондон. От Берлин външният министър Хайко Маас изрази надежда долната камара на британския парламент да действа отговорно,но допусна и удължаване на процеса.

Хайко Маас, външен министър на Германия: Ако в Лондон възникнат проблеми с ратификацията, не бих отхвърлил възможността за краткосрочно, техническо отлагане.

По обяд от Брюксел обявиха лаконично, че слеят с огромно внимание събитията в Лондон.

Мина Андреева, говорител на ЕК: "Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се консултира по въпроса с лидерите на 27-те, ред е на Великобритания да обясни следващите си стъпки. От наша страна, процесът на ратификация е започнал."

В момента няма яснота кога въпросът "Ще има ли Брекзит на 31 октомври?" ще получи едносричен и еднозначен отговор.