НОВИНИ

Домашна грижа за недоносени бебета, родени в АГ болница "Шейново"

Родените в столичната АГ болница "Шейново" недоносени деца ще получават домашна грижа от екип на лечебното заведение, докато станат на 3 години. Според анализа на лекарите там и специалистите от българо-немската фондация "Приятели" първите месеци след като новородените и майките напуснат болницата са най-критични. Затова проектът включва, освен медицински грижи за бебето, обучение на родителите и помощ за емоционалното адаптиране на близките и детето към новата ситуация в живота им.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:24, 25.04.2017
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Когато един такъв мъник се прибере в къщи, стресът е най-вече за родителите. То определено изисква по-специални грижи, за които няма ръководство.

д-р Румен Велев - изп. директор на САГБАЛ "Шейново": Не знаят как точно да се грижат и да подходят към детето за най-нормални ежедневни неща - ако щете къпане, ако щете хранене, ако щете какви гимнастики.
Зигрид Унглауб - социален педагог: Това е една от причините някои майки да изоставят децата си. И на тази основа стъпи нашия проект - да ги научим да обичат децата си и да знаят, че има начини и пътища тези смущения в развитието или увреждания да се преодолеят.

Освен медицинска и социална, родителите често се нуждаят от психологическа подкрепа. И е важно, изградената вече доверителна връзка с лекарите в болницата да не се къса. Затова именно сестрите и акушерките от тук щe продължат да помагат на родителите в къщи.

д-р Румен Велев: Когато едно дете е с тегло хиляда грама то престоява три месеца в кувьоза за тези три месеца неговите връстници правят определени неща, които то няма как да ги прави защото не е научено. И този период трябва да бъде наваксан.
Зигрид Унглауб: За родителите дори обикновените неща като храненето са голямо предизвикателство. Защото когато детето има зрителни увреждания, например не вижда къде е е лъжицата, върти главата, майката се чуди как да сложи лъжицата в устата и да го нахрани.

Болницата ще подкрепя родителите в продължение на три години, защото много от проблемите при недоносените деца излизат по-късно. Как да ги разпознават и как трябва да реагират, за да могат да намалят щетите - това са специфични умения, за които няколко сестри и акушерки ще бъдат обучавани във Франкфурт.Докато това прерасне в грижа на държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женева е домакин на донорска конференция за Йемен
Женева е домакин на донорска конференция за Йемен
Рязък скок на жалбите срещу частни съдебни изпълнители, банки и монополи
Рязък скок на жалбите срещу частни съдебни изпълнители, банки и монополи