НОВИНИ

"Домът за шампиони"

Той не е като останалите - има метална конструкция от използвани контейнери, но осигурява уют за 20 млади спортни надежди на България. Проектът за общежитие, реализиран от двама предприемачи, става реалност буквално за три месеца. След като общежитието е дарено на столичното 153 спортно училище, отново дарители помогнали за обзавеждането.

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:03, 27.11.2016
Чете се за: 01:20 мин.
Още
Звезделин Минчев, предприемач: "Това е транспортен контейнер, който вече е изпълнил своето предназначение или си е изпълнил своя живот... С тези контейнери се превозват стоки от Китай към Европа и обратно."

След като излезе от обичайната си употреба, контейнерът не отива за скрап. Напротив, има право на втори живот, като се превърне в "място за живот".

Звезделин Минчев, предприемач: "Този контейнер е един удобен, красив и функционален апартамент, който е приютил едни прекрасни спортисти."

Като всяко начало - и това било трудно. Не само защото трябва инвестиция. Звезделин и неговия партньор, архитект Първанов, започнали да обикалят от град на град и да представят идеята си за домове от ново поколение. Почти навсякъде срещали недоверие. Тогава решили да построят и дарят едно общежитие. Само така можели да докажат, че идеята им пести време, пари, но същевременно отговаря на очакванията за качество. Дворът на столичното 153 спортно училище се оказал перфектното място за новата "постройка". Повече от 50 фирми ги подкрепили.

Звезделин Минчев, предприемач: "Физическото изпълнение на сградата ни отне точно три месеца. За три месеца построихме дом, получихме разрешение за експлоатация и настанихме децата, които вече живеят тук. Най-големият й плюс е, че във всеки един момент тя може да бъде разглобена, преместена на друго място и отново въведена в експлоатация. Затова и контейнери. Затова казваме, че решаваме изключително много социални проблеми. Това е перфектна технология за социално-слаби семейства - за общини, в които има нужда да бъдат настанени такива хора със затруднено положение."

Домът за шампиони може и да има метална обвивка, но отвътре е топъл и уютен. Отиваме на гости на Стефани.

Стефани Стоянова, на 15 години, ученичка: "Ние се нанесохме миналия месец тук и тук се чувстваме добре. Много ни е хубаво."

На 15 години, тя вече е истинска шампионка. Има цяла колекция медали от лекоатлетически състезания.

Стефани Стоянова, на 15 години, ученичка: "С много тренировки се постигат резултатите и аз искам да имам много големи успехи и смятам да тренирам за тях."

А сигурността се гарантира чрез видеонаблюдение.

Григор Григоров, възпитател в 153 спортно училище ,,Неофит Рилски": "Чрез общежитието привлякохме доста деца от провинцията, които са спортисти и които няма къде да живеят."
Звезделин Минчев, предприемач: "Наистина се надявам, че наистина един ден това ще е един инкубатор за шампиони."



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Млада жена в будна кома се нуждае от подкрепа
​Млада жена в будна кома се нуждае от подкрепа
Аз съм - Роксана и Микаела
"Аз съм" - Роксана и Микаела