НОВИНИ

Америка избра своя президент. Доналд Тръмп влиза в Белия дом

Вотът в така наречените "колебаещи се щати" осигури победата на кандидата на републиканците Доналд Тръмп. В телефонен разговор с опонента си, Хилари Клинтън призна своето поражение.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:15, 09.11.2016
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Доналд Тръмп беше избран за 45-я президент на Съединените щати. Ожесточената битка за Белия дом продължи до последния момент. Вотът в така наречените "колебаещи се щати" осигури победата на кандидата на републиканците. В телефонен разговор с опонента си Хилари Клинтън призна поражението си. Тя спечели 218 гласа в избирателната колегия.

Смятаният за аутсайдер в предизборната надпревара републиканец, новакът в политиката, влиза в Белия дом с подкрепата на близо 289 гласа в избирателната колегия. Той спечели в щати, които демократите не предполагаха, че ще изгубят.

;

Резултатите по щати

Тръмп победи Клинтън, като събра повече гласове и в народния вот, и в електоралната колегия, която избира американския президент.

В електоралната колегия Тръмп спечели 289 - или с 19 повече от необходимите за победа 270. Клинтън получи 218.

Повече избиратели са гласували са Тръмп - 47.8% или над 58 милиона избиратели. Клинтън го следва с малка разлика - 47.4% или 57 милиона.

А това е разпределението подкрепата за Тръмп и Клинтън по щати. Червените са за Тръмп, сините - за Хилари. Републиканецът спечели ключовите колебаещи се щати Флорида, Охайо и Пенсилвания, с което си осигури категорична победа.

;

Шок и сълзи в щаба на Хилари. Привържениците й се разотидоха в очакване какво ще им каже по-късно бившата първа дама на Съединените щати.

Джон Подеста, председател на изборния щаб на Хилари Клинтън: Ще ви кажем повече утре. Искам да знаете, искам всеки човек в тази зала и в цялата страна, който подкрепя Хилари да знае, че вашите гласове, вашият ентусиазъм, значат толкова много за нея и за екипа ни, за всички. Гордеем се с вас ... Много сме горди и с нея. Тя направи много и все още не е приключила!

Победата на Доналд Тръмп слага край на 8-годишното управление на демократа Барак Обама.

;

В победната си реч Доналд Тръмп обеща да обедини нацията.

ДОНАЛД ТРЪМП, избран за президент на САЩ: Време е да превържем раните на разделението. Време е да се съберем като единен народ. Обещавам на всеки гражданин на нашата земя, че ще бъда президент на всички американци.

Тръмп обеща икономически растеж, да реши проблема с безработицата, да обнови инфраструктурата. Новоизбраният президент увери, че оттук нататък никоя мечта не е прекалено голяма за него и за американския народ. Доналд Тръмп отправи и призив към целия свят.

ДОНАЛД ТРЪМП, избран за президент на САЩ: Искам да кажа на света, че американският интерес винаги ще е на първо място.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Германия са притеснени за бъдещите отношения със САЩ
В Германия са притеснени за бъдещите отношения със САЩ
Мартин Шулц: Дойде труден момент в отношенията между Брюксел и Вашингтон​
Мартин Шулц: Дойде труден момент в отношенията между Брюксел и Вашингтон​