НОВИНИ

Доналд Тръмп на символична визита в Полша

Уговорена е среща между президентите на Съединените щати и Русия, потвърдиха и от Кремъл, и от Белия дом. Тръмп и Путин ще се срещнат за първи път очи в очи на 7 юли в рамките на срещата на върха на Г-20 в Германия. Преди това обаче Доналд Тръмп нарушава традицията и утре пристига в Полша.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:52, 04.07.2017
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Полският президент Анджей Дуда ще има честта да приеме Тръмп преди кралица Елизабет Втора, канцлерът Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон. Подобно на Тръмп домакините се противопоставят остро на имиграцията, имат резерви за климатичното споразумението и нямат намерение да се отказват от въгледобива. Освен това Тръмп ще хареса леденото полско отношение на управляващите към Европейския съюз и всички останали наднационални организации.

Доналд Тръмп - президент на САЩ - изписва се дата 01.07.2017г. Вашингтон: Искаме да сме сигурни, че всеки, който иска да дойде в страната ни, споделя нашите ценности и има способността да обича нашия народ. Заедно ще защитаваме семействата си, нашите нации и нашите граници.

Тръмп пристига утре вечер и ще направи голямо обръщение, излъчвано по полската телевизия, а съюзниците от НАТО ще слушат внимателно неговото послание, отправено само на 300 километра от руската граница.

Остава въпросът дали американският президент в края на краищата ще спомене член 5 от договора за алианса, който предвижда атака срещу една държава членка да бъде считана за атака срещу всички. Визитата на Тръмп в Полша ще бъде последвана от тежко посещение в Германия за срещата на Г-20, а позицията на канцлера Меркел преди форума е ясна.

Ангела Меркел - канцлер на Германия - изписва се дата - 03.07.2017г. Берлин: Знаем какви са позициите на американското правителство и не очакваме те да бъдат променени в резултат на двудневното посещение в Хамбург за срещата на Г-20.

Посещението на Тръмп в Полша едва ли ще даде резултати, но ще е пълно със символика, особено участието му в срещата на върха, наречена "Три морета", в която ще участва и българският президент Румен Радев. Името е избрано, тъй като във форума участват държави, граничещи с Балтийско, Адриатическо и Черно море.

За някои политици в Западна Европа този форум е считан за опит на Полша да увеличи влиянието си извън рамките на Евросъюза. Според администрацията в Белия дом тази среща е възможност на Съединените щати да противодействат на енергийната политика на Русия в Централна и източна Европа.

Тръмп ще се опита да увеличи доставките на американски природен газ, за да намали зависимостта на държавите от региона от руските доставки. Полша вече внася втечнен газ отвъд океана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Истории по телефона
ДРУГИТЕ новини: Истории по телефона
Настояват за създаването на Държавна агенция за безопасно движение по пътищата
Настояват за създаването на Държавна агенция за безопасно движение по пътищата