COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Доналд Тръмп: Не се стремя към война с Иран

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не се стреми към война с Иран. Но предупреди, че ако се стигне до военен конфликт, Иран ще бъде "заличен". В интервю за телевизия Ен Би Си Доналд Тръмп потвърди, че в последния момент е отменил ответната операция за сваления от Иран дрон.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:11, 22.06.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Три цели в Иран е трябвало да бъдат поразени от американските военновъздушни сили в петък сутринта. Доналд Тръмп отменил операцията. Пред Ен Би Си той отбеляза, че все пак военните самолети не са излетели.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Не ми хареса. Не беше пропорционално. Попитах колко хора ще загинат? Колко иранци? Отговорът беше около 150.

От Вашингтон твърдят, че дронът е бил свален в международното въздушно пространство. Според Техеран, обаче, безпилотният апарат е навлязъл в иранското пространство и близо до него е летял американски разузнавателен самолет.

Ген. Амир Али Хаджизадех, командващ Революционната гвардия на Иран: Самолетът също наруши въздушното ни пространство, но не го свалихме. Със свалянето на дрона искахме да предупреди Съединените щати.

Иранското външно министерство предупреди, че страната ще отговори на всяка заплаха от Съединените щати. Заради напрежението между двете държави, Вашингтон призова Съвета за сигурност на ООН да се събере извънредно в понеделник.

Великобритания ще се опита да посредничи в конфликта. Утре в Техеран пристига британският министър за Близкия изток Андрю Мюрисън. Иран увери, че въздушното й пространство е безопасно за полети, след свалянето на дрона, обаче все повече авиокомпании избягват да летят над нейна територия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Преговорите за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон започват в понеделник
Преговорите за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон започват в понеделник
Рискът от инсулт се увеличава при работа над 10 часа дневно
Рискът от инсулт се увеличава при работа над 10 часа дневно