НОВИНИ

Доналд Тръмп няма да отменя Обамакеър, но протестите продължават

Доналд Тръмп ще направи промени в здравната реформа на Барак Обама, но няма да я отмени. Това каза новоизбраният президент на Съединените щати в първото си интервю след победата за в. "Уолстрийт джърнъл", а също и в предаването "60 минути" на Си Би ЕС, което ще се излъчи утре. Тръмп смекчава тона от кампанията си, но протестите срещу него продължават в редица градове. В Портланд, щата Орегон беше прострелян човек. Полицията разследва инцидента.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:00, 12.11.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Доналд Тръмп се заричаше да отмени здравната система с държавни субсидии, известна като Обамакеър. Това би лишило 22 млн. американци от здравни застраховки. Сега Тръмп каза, че след срещата с президента Обама е решил да запази два основни момента от закона.

Лесли Стол, водеща на "60 минути": Застраховката пак ли ще покрива предшестващи заболявания на пациентите?
Доналд Тръмп, избран за президент на САЩ: Да, това е едно от най-ценните предимства. Също и децата, които живеят с родителите си, ще ползват по-дълго време техните застраховки.
Лесли Стол, водеща на "60 минути": Но ще има период - когато отмените закона и го промените, в който милиони хора...
Доналд Тръмп, избран за президент на САЩ: Не, ще го направим едновременно. Аз работя добре. Няма да има двегодишен период без нищо. И ще се получи чудесно здравеопазване за много по-малко пари.

Бъдещият държавен глава назначи вицепрезидента Майк Пенс начело на преходния си екип. Тръмп се заричаше да изчисти Вашингтон от политически елит, но в екипа влизат ветерани като Нют Гингрич, бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, бившият неврохирург Бен Карсън. А също три от децата на Тръмп - Доналд, Ерика, Иванка и неният съпруг.

Продължават протестите срещу Тръмп в Ню Йорк, Маями, Филаделфия, Портланд и други големи градове. Особен гняв предизвикват идеите му за жените, имигрантите и мюсюлманите. Тръмп осъди протестите в Туитър, но часове по-късно ги похвали. Това говори за стила на бъдещия президент, отбелязва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бащи показаха на децата си как се меси хляб
Бащи показаха на децата си как се меси хляб
Само в Сингапур изборните книжа за втория тур още не са доставени
Само в Сингапур изборните книжа за втория тур още не са доставени