НОВИНИ

Доналд Тръмп ограничи достъпа на някои журналисти до брифинга на Шон Спайсър

Пореден скандал около администрацията на Доналд Тръмп, този път заради безпрецедентна забрана за достъп на журналисти от няколко медии до брифинг на говорителя Шон Спайсър. Събитието, което първоначално е било планирано за залата за пресконференции и обявено като отворено за акредитираните медии, в последния момент е преместено в кабинета на президентския говорител, а до него са допуснати едва шепа журналисти, при това само от тези медии, които според Тръмп отразяват истината.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:25, 25.02.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Опашка в залата за пресконференции в Белия дом. С решение в последния момент, планираният ежедневен брифинг се мести в кабинета на Шон Спайсър. Малцина са "избраните", допуснати до срещата.

В списъка на тези журналисти, които нямат право да присъстват, попадат служителите на Си Ен Ен, Би Би Си, "Ню Йорк Таймс", "Политико", "Гардиън" и "Бъз фийд". В знак на протест заради безпрецедентната забрана за достъп, към тях се присъединяват и колегите им от "Асошиейтед прес" и списание "Тайм".

Обяснението на Белия дом - няма нужда "всичко да се прави пред камерите всеки ден". Според Шон Спайсър правителството е винаги отворено и достъпно за медиите. На конкретното събитие пък присъствали достатъчно журналисти, които можели да предадат информацията на колегите си.

Силно възмущение изразиха от CNN, които бяха и сред първите, обвинени от Доналд Тръмп, че разпространяват "фалшиви новини".

Това е наочаквана проява от страна на администрацията на Тръмп. Очевидно така си отмъщават, когато отразяваш неща, които не им допадат. Ние ще продължим да ги отразяваме, независимо от всичко.

От Белия дом така и не дадоха обяснение как е направен подборът кои медии да бъдат допуснати - сред тях бяха Ей Би Си, Фокс Нюз и Ройтерс. Водещ от традиционно подкрепящата Тръмп телевизия Фокс обаче също разкритикува случилото се.

Моето шоу отразява НОВИНИТЕ - добри и лоши. Верни сме единствено на НОВИНИТЕ - всички гледни точки. Можеш да се надяваш САЩ да победят, но и да останеш обективен, балансиран и да защитаваш достъпа на медиите.

Брифинги за ограничен кръг от журналисти не са необичайна практика за Белия дом, но до този момент никога не е правена такава смяна на мястото в последния момент, нито пък е отказван достъп на конкретна група от акредитирани журналисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Унгария настояват катастрофиралите българи да бъдат върнати у нас
В Унгария настояват катастрофиралите българи да бъдат върнати у нас
Управляващата партия в Турция започна кампания за референдума
Управляващата партия в Турция започна кампания за референдума