НОВИНИ

Доналд Тръмп отмени сделката с Куба

Само две години след историческото затопляне на отношенията между Съединените щати и Куба, Доналд Тръмп подписа заповед, с която отмени сделката, сключена от Барак Обама. Хавана и Вашингтон бяха прекъснали дипломатическите си отношения в продължение на десетилетия.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:06, 17.06.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света
Доналд Тръмп, президент на Съединените щати: Отменям напълно едностранчивата сделка, сключена от предишната администрация. Решението ми влиза в сила незабавно.

И така, с един подпис, Доналд Тръмп изпълни поредното си предизборно обещание. Обяснението - според американския президент, след затоплянето на отношенията между Вашингтон и Хавана, военните в страната са се облагодетелствали, а на острова продължават да се нарушават човешки права.

Доналд Тръмп, президент на Съединените щати: Няма да отменим санкциите срещу кубинския режим, докато не бъдат освободени всички политически затворници, докато свободната не започне да бъде зачитана. Докато не бъдат разрешени всички политически партии и докато не бъдат проведени независими избори, под наблюдението на международната общност.

Тръмп представи новата си политика към Куба в реч в Маями, в която заяви, че карибската страна си е осигурила твърде много отстъпки от САЩ съгласно постигнатата от Обама по думите му "ужасна и погрешна сделка".

Отново ще бъдат забранени пътуванията на американци до Куба, налагат се и санкции върху голяма част от бизнеса. Това, което няма да се промени - посолствата на Куба във Вашингтон и на Съединените щати в Хавана, ще останат отворени. Американските авиокомпании и круизни кораби ще продължат да могат да пътуват до островната държава.

Йоания, жителка на Хавана: Всички усилия, които бяха положени за нормализиране на отношенията, бяха потъпкани от този президент.
Карлос Алзухай, бивш кубински дипломат: Това, което се случва, е лошо, много лошо. Върнахме се във времената на най-обтегнатите отношения между Съединените щати и Куба. Процесът по нормализиране на отношенията е замразен и трябва да изчакаме, за да видим какво ще се случи. Съединените щати също могат да пострадат от новата политика.

Кубинската общност в Маями се събра на протест срещу решението на Доналд Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест проекта в конкурса за паметник на моряка във Варна
Шест проекта в конкурса за паметник на моряка във Варна
Рокери от цялата страна се събират в Русе
Рокери от цялата страна се събират в Русе