НОВИНИ

Доналд Тръмп подписа закон в подкрепа на протестиращите в Хонконг

Американският президент Доналд Тръмп подписа закон в подкрепа на протестиращите в Хонконг. В отговор китайското правителство заплаши, че ще вземе твърди ответни мерки и определи текста като намеса във вътрешните работи на Хонконг и Китай.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:06, 28.11.2019 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Доналд Тръмп подписа указ за влизане в сила на закон, одобрен по-рано от двете камари на Конгреса. Той предвижда санкции за официални китайски лица от Хонконг, отговорни за нарушаване на човешките права, и изисква и ежегодни прегледи на специалния търговски статут на административния район.

Според президента Тръмп той е подписал закона от уважение към китайски президент Си Дзинпин и към Китай и Хонконг.

Китай обаче протестира и обеща ответни мерки, без да уточни какви. Според Пекин законът изпраща лошо послание на демонстрантите и е вмешателство във вътрешните работи от страна на Съединените щати.

Същевременно полицията влезе в Политехническия университет в Хонконг, който в продължение на две седмици беше окупиран от протестиращи. Силите на реда търсят опасни предмети като петролни бомби.

Чоу Ят Минг, полиция в Хонконг: Целта ни не е да търсим хора, а опасни елементи. Но дори да открием протестиращи, останали вътре, ще се опитаме да ги убедим да бъдат прегледани от лекар.

Университетът се превърна в бойно поле, след като протестиращи се барикадираха в него. Последваха сблъсъци, използвани бяха петролни бомби, водни оръдия и сълзотворен газ. Около хиляда души бяха арестувани, някои от тях, докато се опитваха да избягат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Открити са и последните тела на изчезнали в Тумане
От нашите пратеници: Открити са и последните тела на изчезнали в Тумане
Депутати одобряват за изслушване кандидатите за антикорупционен шеф
Депутати одобряват за изслушване кандидатите за антикорупционен шеф