НОВИНИ

Доналд Тръмп пристигна в Израел

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в Израел с полет от Саудитска Арабия. Aмбицията му е да поднови мирните преговори.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева БТА
12:39, 22.05.2017 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Доналд Тръмп пристига в Израел от Саудитска Арабия - две държави, които нямат дипломатическки отношения. Посещението на американския президент се определя като историческо и амбициозно. Той не веднъж е заявявал, че иска да успее там, където предшествениците му се провалиха.

Израело-палестинският конфликт той определи като един от най-старите в света, а постигането на мир като "най-трудната за сключване сделка".

Независимо от амбицията на американския президент да постигне мир в този район, местните жители нямат големи надежди.

Райда Ас Салхот, жител на Ерусалим: Искаме мир, политически напредък, но не мисля, че Доналд Тръмп ще постигне нещо.
Нафтали Бенет, министър на образованието на Израел. Нуждаем се от мир, но от правилния мир, мир никога няма да бъде постигнат, ако се прободе сърцето на страната ни.

Очаква се Тръмп да стане първият действащ американски президент, посетил Стената на плача в Източен Ерусалим. Утре, той ще е във Витлеем на Западния бряг, за да разговаря с палестинския президент Махмуд Абас.

От Саудитска Арабия Доналд Тръмп си тръгна с най-голямата оръжейна сделка в американската история. Визитата му там, обаче, не мина без куриозни моменти. Телевизионните камери уловиха американският министър на търговията да спи по време на речта на Доналд Тръмп.

;

Той ще се срещне поотделно с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас в опит да бъдат съживени мирните преговори.

Самолетът на Тръмп "Еър форс 1" кацна на телавивското летище "Бен Гурион" след полет от Рияд - първият известен директен полет между Саудитска Арабия и Израел.

На летището на разпънатия червен килим американският президент и първата дама на САЩ Мелания Тръмп бяха посрещнати от Нетаняху и съпругата му Сара, както и от израелския президент Реувен Ривлин и членове на израелското правителство.

Днес Тръмп ще посети Стената на плача и църквата "Свето Възкресение" (Храма "Гроб Господен").
В Тел Авив лидерите ще дадат кратки приветствени изявления в рамките на официалната церемония по посрещане, след което Тръмп ще замине с хеликоптер за Ерусалим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола се вряза в пешеходци в Тел Авив малко преди визитата на Тръмп
Кола се вряза в пешеходци в Тел Авив малко преди визитата на Тръмп
Вземат повторни проби от водата с уран в три пловдивски села
Вземат повторни проби от водата с уран в три пловдивски села