НОВИНИ

Доналд Тръмп разкритикува НАТО

Избраният за президент на Съединените щати Доналд Тръмп разкритикува НАТО и поощри излизането на Великобритания от Европейския съюз. Коментарите си по външнополитическите теми Тръмп направи в интервю за британския вестник "Таймс".

bnt avatar logo
от Лилия Мустакова
06:04, 16.01.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Доналд Тръмп определи НАТО като проблемна организация с остаряло мислене. Според него, Алиансът не е осигурил нужната защита от тероризъм на държавите членки. Въпреки това, избраният за президент обяви, че все пак НАТО е изключително важна за него.

Доналд Тръмп, избран за президент на САЩ: "Аз бях подложен на толкова критики, когато казах, че НАТО е остаряла. Остаряла е, защото не се грижеше за тероризма. Понесох доста критики за два дни. А после започнаха да казват, че съм прав".

Тръмп добави, че много от членовете на НАТО не плащат това, което би трябвало да плащат, което според него е несправедливо спрямо САЩ. Той съобщи за назначението на своя зет Джаред Къшнър за посредник в близкоизточния мирен процес.

Избраният за президент също така сподели, че според него изходът на Великобритания от Европейския съюз ще се окаже много голямо нещо и че други страни може да последват примера на Кралството.

Доналд Тръмп, избран за президент на САЩ: "Хората, страните искат своя собствена идентичност и Великобритания искаше своя собствена идентичност. Ако в различни части на Европа продължат да се стичат бежанци, мисля, че ще е много трудно да се запази единството - хората са разгневени от това. Смятам, че и други ще напуснат".

Тръмп заяви, че ще работи усилено за постигане на търговско споразумение с Великобритания. Той ще покани на посещение британския министър-председател Тереза Мей, веднага след като встъпи в длъжност като президент на Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британската лира с най-ниска стойност от октомври насам
Британската лира с най-ниска стойност от октомври насам
Започва делото за отстраняването от поста на пловдивския кмет Иван Тотев
Започва делото за отстраняването от поста на пловдивския кмет Иван Тотев