НОВИНИ

Доналд Тръмп шокира съюзниците си от Г-7

Американският президент Доналд Тръмп оттегли одобрението си за заключителното комюнике от срещата на Г-7 в Канада и обяви, че обмисля вносни мита за автомобили. Реакцията е част от размяна на гневни туитове след края на форума между Тръмп и канадския домакин - премиерът Джъстин Трюдо. Франция и Германия обявиха, че ще продължат да се придържат към текста на комюникето, а френския президент Макрон заяви, че дипломацията не може да зависи от нечии изблици на гняв. Още за последното издание на Голямата седморка, определяно от много набрюдатели като фиаско - от Мартин Гицов...

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:51, 10.06.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Тази снимка от офиса на германския канцлер Ангела Меркел стана символ на напрежението и различията, белязали срещата в Канада.

Тръмп си тръгна няколко часа преди края ѝ, а на заключителна пресконференция канадският премиер Джъстин Трюдо потвърди несъгласието си с американските мита за внос на стомана и алуминий, особено с мотива "национална сигурност".

Джъстин Трюдо - премиер на Канада: За канадците, които самите те или техните родители и членове от тяхната общност, са се сражавали рамо до рамо с американските войници в конфликти в далечни земи от първата световна война насам, това е обидно. ...Канадците са учтиви, ние сме разумни, но не може да ни тъпчат.

Тръмп отговори от въздуха, като оттегли одобрението си за заключителното комюнике и нарече твърденията на канадския премиер "фалшиви". Малко по-късно последва нов залп в Туитър:

"Канадският премиер се държа с мен толкова меко и кротко по време на срещата на Г-7, само за да даде пресконференция след заминаването ми и да каже, че "американските мита са оскърбителни и че "няма да позволи да го тъпчат". Много нечестно и слабо. Нашите мита са отговор на неговите 270% върху млечните ни продукти."

Премиерът не е казал нищо, което да не е казвал и преди, реагира също в Туитър офисът на Джъстин Трюдо. В комюникето лидерите се обявяват за свободна, честна и взаимноизгодна търговия и за борба с протекционизма, настояват Москва да прекрати дестабилизиращото си поведение и се ангажират с гарантиране на мирния характер на иранската ядрена програма.

Германия оцени отмятането на Тръмп като разрушаване на доверието. Париж осъди "непоследователността" в международните дела. Според Вашингтон, за провала бил отговорен канадския премиер Трюдо, а президентът Тръмп действал така, за да не покаже слабост преди срещата с Ким Чен-ун.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сингапур посрещна лидерите на САЩ и Северна Корея - Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Сингапур посрещна лидерите на САЩ и Северна Корея - Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Издирван с червена бюлетина на Интерпол се предаде в ГДБОП
Издирван с червена бюлетина на Интерпол се предаде в ГДБОП