НОВИНИ

Доналд Тръмп: Скоро "Ислямска държава" ще изгуби цялата територия в Ирак и Сирия

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че скоро групировката "Ислямска държава" ще изгуби цялата територия, което владееше в Ирак и Сирия. По думите му, това ще стане следващата седмица. Доналд Тръмп потвърди и намерението си скоро да посрещне у дома американските военни от Сирия.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:10, 07.02.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Президентът Тръмп обяви, че "Ислямска държава" е разгромена още миналия декември, когато оповести намерението си да изтегли американските военни от Сирия. Днес съобщи, че групировката вече е останала без земя - един от най- важните фактори за нейната мощ в изминалите години.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Американските военни, коалиционните ни партньори и Сирийските демократични сили освободиха на практика цялата територия, контролирана преди от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Би трябвало официално да го съобщим следващата седмица и тогава 100% от халифата ще е в наши ръце."

Доналд Тръмп припомни, че едно от най- опасните оръжия на групировката е била пропагандата в интернет и предупреди, че останките на "Ислямска държава" продължават да са опасни, но ще бъдат унищожени. Държавният секретар Помпео също декларира, че американската битка с групировката в Сирия продължава.

Американски военни изразиха тревога от намерението за изтегляне от Сирия и предупредиха, че групировката може лесно да се възроди. Преди два дни командващият Централното командване на американската армия генерал Джоузеф Вотел съобщи, че територията, контролирана от групировката е намаляла от 88 000 квадратни километра до 51 квадратни км, а бойците ѝ са 1500, но подчерта, че това далеч не е краят ѝ, защото макар и разпокъсана, тя все още разполага с бойци, водачи, ресурси и опасна идеология.

"Ислямска държава" се заражда в Ирак и съществува под различни имена през последните две десетилетия в Близкия изток. След като през 2014 завладя огромна територия в Ирак и Сирия, се самообяви за халифат и призова в редиците си бойци от цял свят. Много от тях се завърнаха в родните си страни, други остават в района на Близкия изток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северин Красимиров е вменяем, ще бъде обвинен за убийството на Виктория Маринова
Северин Красимиров е вменяем, ще бъде обвинен за убийството на Виктория Маринова
Красимир Вълчев: Изпитите след 10-ти клас ще проверяват знанията на учениците
Красимир Вълчев: Изпитите след 10-ти клас ще проверяват знанията на учениците