НОВИНИ

Доналд Туск даде показания пред съд във Варшава за катастрофата в Смоленск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск даде показания пред съд във Варшава по дело за самолетната катастрофа край руския град Смоленск, през 2010 година, при която загинаха 96 души. Сред тях беше президентът Лех Качински и цветът на полския военен и политически елит.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:20, 23.04.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Семейства на загинали съдят петима служители за действия, довели до трагедията. Сред тях е бившият началник на канцеларията на Туск, който тогава беше полски премиер. Самият Туск е смятан за виновен от лидера на управляващата партия в Полша Ярослав Качински, който е брат на загиналия президент. Заради това, преди време Варшава безпрецедентно се обяви срещу избора на Туск на високия европейски пост.

;

Той посочи пред съда, че високо е ценил работата на началника на своята канцелария, а като премиер не е участвал в подготовката на полета:

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: В правомощията на премиера не влиза логистичната страна на такива инициативи. Мога да опиша доста точно политическия контекст на моето посещение и в много по-малка степен визитата на президента Лех Качински, защото не отговарях за нея. В ролята на премиера не влизат организационните подробности. Той взема решения за посещението и политическата цел.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На плаж Корал няма дюни в юрисдикцията на МОСВ, заяви Нено Димов
На плаж Корал няма дюни в юрисдикцията на МОСВ, заяви Нено Димов
Полицията задържа мъжа, застрелял четирима в Нашвил
Полицията задържа мъжа, застрелял четирима в Нашвил