НОВИНИ

Доналд Туск: Не съм щастлив от задействането на Брекзит

След като Великобритания подаде документите за развода с Евросъюза - предстоят тежки преговори за постигане на споразумение. Европейските лидери се събират на конгреса на ЕНП в Малта. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призна, че не е щастлив от задействания "развод".Самият Туск ще пристигне по-късно в Малта. След като се задейства 50 член от Лисабонския договор, точно след 2 години Великобритания ще излезе от ЕС - на 29 март 2019 г.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:09, 29.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:40 мин.
По света
Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Ето го. Шест страници. Уведомлението от премиера Тереза Мейп за задействане на член 50 и за формално започване на преговорите за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. Няма причина да се преструваме, че това е щастлив ден - нито в Брюксел, нито в Лондон. В крайна сметка повечето европейци, включително почти половината британски гласоподаватели, желаеха да останем заедно, а не да се разделяме. Аз няма да се преструвам, че днес съм щастлив.

Германският канцлер отбеляза пък, че е хубаво да останат партньори с Великобритания след "развода", но в същото време тя и предупреди, че екипите се готвят сериозно за преговорите, което означава, че Европа ще отстоява своите права:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: За много хора в Европа оттеглянето на Великобритания е свързано с много конкретни тревоги за личното им бъдеще. Това е особено вярно за много германци и европейски граждани, живеещи във Великобритания. Затова германското правителство ще работи усилено ефектът върху ежедневието на тези хора да бъде възможно най-малък.


;

Бившият комисар Мишел Барние очаква много трудни преговори за Брекзит. Той подчерта, че трябва англичаните да се подготвят много добре за раздялата и след това да се мисли за новите отношения Великобритания-ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпадат ли се Реформаторите?
Разпадат ли се Реформаторите?
Прокуратурата проверява автентичността на записа с агресивната учителка
Прокуратурата проверява автентичността на записа с агресивната учителка