Доналд Туск: По темата за бежанците оставаме изключителни партньори с Турция

Нека първо благодаря на премиера Борисов, че беше домакин на срещата ЕС-Турция. Тя е от изключително значение. Миналата година се съгласихме да активизираме диалога с Турция по различни теми. По тази за бежанците оставаме изключителни партньори. Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата с турския президент Ердоган във Варна.

от БНТ
преди 2 години
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Благодарим на Турция, че са осигурили приют на близо 3 млн. бежанци и че полагат усилия за тях. Ние поддържаме ангажимент да поддържаме тези усилия, каза Туск. По думите му Турция трябва да поддържа демокрацията:

Доналд Туск: Искаме да насърчим Турция да работи със Съвета на Европа, за да не бъдат ощетявани човешките права. Добрите двустранни отношения са важен аспект, който е част от процеса на присъединяване. Все още съществуват някои притеснения в Егейско море, както и по задържане на граждани на ЕС.

Туск каза още, че е била дискутирана борбата с тероризма, като лидерите на ЕС са изразили опасения по повод действията на Турция в Африн. Насилието и разселването там трябва да бъде спряно, призова той.

Има трудности, но се надявам да поддържаме нашето партньорство, допълни Доналд Туск.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени