НОВИНИ

Доналд Туск беше изслушан по разследване за данъчни измами

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск даде показания пред парламентарна комисия в Полша за разследване за данъчни измами.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:16, 17.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Месеци преди края на мандата му като председател на Европейския съвет, Доналд Туск беше призован от полска парламентарна комисия. Причината - според финансовото министерство, в периода 2007-2014 г., когато Туск е премиер на Полша, управляващите са допуснали фирми на приближени до тях бизнесмени, да укриват данъци. Изчислява се, че бюджетът е ощетен с близо 57 млрд. евро.

През ноември председателят на ЕС отново беше разпитван от полските власти, но за съучастие в пирамидална схема. Това, обаче, не беше доказано. И тогава и сега, Туск е на мнение, че управляващата дяснопопулистка партия "Право и справедливост" води активна кампания срещу него.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Ясно е, че в навечерието на изборите тук, управляващите се опитват да натрупат позитиви. В краткосрочен план може и да има ефект, но вярвам, че полските граждани са достатъчно интелигентни и не биха се поддали на пропаганда и лъжи.

Смята се, че след като в началото на декември напусне Европейския съвет, Доналд Туск ще отправи поглед към президентските избори в Полша през 2020 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бум на западнонилска треска в Гърция
Бум на западнонилска треска в Гърция
Започва реставрацията на бронзовия лъв на паметника на връх Шипка
Започва реставрацията на бронзовия лъв на паметника на връх Шипка