COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Дончев: 96% от администрациите използват електронен документооборот

96 процента от държавните и общинските администрации използват електронен документооборот, каза в минутите за парламентарен контрол вицепремиерът Томислав Дончев. Той отговори на въпрос на народния представител Александър Ненков относно изпълнение на разпоредби от подзаконовата нормативна база в областта на електронното управление, във връзка с електронния обмен на документи в администрацията.

от БТА
10:48, 09.11.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
Дончев: 96% от администрациите използват електронен документооборот

Електронни документи вече си обменят 739 администрации - 616 териториални и 123 на централно ниво. Към системата все още не са включени няколко малки общини и малоразмерни държавни служби, посочи Томислав Дончев. Усилията обаче продължават, защото е важно да включим всички администрации, дори и малките, каза той. Свързаността на администрациите е само предпоставка, не бива да се допуска в единия и другия край на кабела да има хартия и да сканираме документите, защото добавената стойност е много ниска, посочи вицепремиерът. Следващите ни стъпки са работа по централен модул за антивирусна защита и по модула за електронно връчване на документи на гражданите, като голямата задача е електронната идентификация, каза Дончев.

Модулът за електронно връчване позволява на държавата да общува по сигурен начин с гражданите, като той може да се използва и от други доставчици на услуги като банки мобилни оператори. Според Дончев до средата на 2019 година системата за електронно връчване ще е готова на 70 - 80 процента. По думите му напълно функционираща система на електронно правителство ще имаме от 2020 година.

Топ 24
Най-четени
Дебатът за карантината в домашни условия продължава и утре
Дебатът за карантината в домашни условия продължава и утре
Даниела Кънева и Кеворк Кеворкян с номинация за специалната награда на СБЖ
Даниела Кънева и Кеворк Кеворкян с номинация за специалната награда на СБЖ