НОВИНИ

Дончев: Въвеждането на еврото е в наша полза, но може да предизвика истерия

Няма да има значима промяна в модела еврофинансиране, което получава България, прогнозата ми е, че страната ни ще разполага със сходен пакет финансиране по двете основни политики - по сближаване и по обща селскостопанска политика. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на "Панорама". Той определи въвеждането на еврото като положително за страната ни, но изтъкна възможността това да предизвика съмнения и истерия в обществото.

bnt avatar logo
от БНТ
21:31, 04.05.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
Томислав Дончев, вицепремиер: Линията на противопоставяне по отношение на темата върховенство на закона като условие за ползване на европейските пари от едната страна са нетните донори - Германия, Холандия, Дания и др., от другата страна са колегите от Полша и Унагрия. Това е основният спор. Тази тема ще има среща на високо ниво в София след месец. Но това не е единственото условие за ползване на евросредства. В този програмен период действат условия, свързани с бюджетната дисциплина, параметрите на дълг и дефицит, ако се нарушат, може да бъде лишена страната от възможността за еврофинансиране.

А амбицията на ЕК след 2020 г. е ползването на европейските пари да се обвърже с водената от държавата икономическа политика, уточни Дончев.

Относно въвеждането на еврото той отбеляза, че такава стъпка навременна и в полза на България има опасност да предизвика обществени съмнения и истерия. Според него първите податки са налице.

Задача на всички политици е да обяснят какво означава въвеждането на еврото и то е добро, коментира вицепремиерът.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Панорама“: Храбрите жители на село Велчево
В „Панорама“: Храбрите жители на село Велчево
Жан-Клод Юнкер в Трир по случай 200 години от рождението на Карл Маркс
Жан-Клод Юнкер в Трир по случай 200 години от рождението на Карл Маркс