НОВИНИ

Допълнителни възнаграждения на магистратите за постигнати резултати

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт, които дават възможност за допълнителни възнаграждения на магистратите от специализираните съд и прокуратура.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:03, 13.10.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Според текстовете, те ще могат да получават допълнително материално стимулиране на всеки три месеца, в размер не по-голям от 6 основни месечни заплати годишно. Точният размер на сумите ще се определя по утвърдени правила от Висшия съдебен съвет, в зависимост от постигнатите резултати.

От ляво заявиха, че това ще създаде несправедливост и ще доведе до демотивация на останалите магистрати. От ГЕРБ посочиха, че между първо и второ четене ще се търси най-доброто решение на въпроса.

Филип Попов - БСП за България: Мисля, че тук ще се получи вътрешна конкуренция между тези магистрати в специализираната прокуратура и съд, която ще доведе до неясни последици, до едно бързане. Недай си Боже критерий на бъдат и осъдителните присъди. Това е изключително опасно.
Данаил Кирилов - председател на Комисията по правни въпроси в НС, ГЕРБ: Това допълнително възнаграждение не става на калпак, а по правила за индивидуална оценка, които следва да приеме ВСС.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп обявява нова стратегия за Иран
Доналд Тръмп обявява нова стратегия за Иран
Във Варна обучават доброволци за мащабни събития
Във Варна обучават доброволци за мащабни събития