НОВИНИ

Досието "Жълт чук" - най-лошият сценарий за Брекзит

Недостиг на основни стоки и горива, продължаваща с месеци блокада на пристанищата и хаос на границата с Ирландия. Такава картина в случай на Брекзит без сделка чертаят британски правителствени документи за оценка на риска, цитирани днес от "Сънди Таймс". Документът, наречен "Жълт чук" е изпратен до редакцията от анонимен източник. Според британски министри, няма място за паника, защото това е най-лошият възможен сценарий, но не и единствен възможен.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:32, 18.08.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

75 дни преди датата за развода между Лондон и Брюксел, един документ разбуни духовете на Острова. Според досието "Жълт чук", ако се стигне до Брекзит без сделка, още в първия ден след напускането на ЕС притокът на стоки от френските пристанища ще намалее наполовина и дори след три месеца няма да е възстановен напълно.

Храните ще поскъпнат, за лекарства ще се чака по-дълго, ще възникне недостиг на гориво. Това ще доведе до напрежение в обществото, а ако има твърда граница с Ирландия, ще има протести и хаос.

Този мрачен сценарий е част от засекретения правителствeн доклад, попаднал в редакцията на "Сънди Таймс". Министърът на енергетиката Куази Куартенг коментира, че има много опити за всяване на страх. Майкъл Гоув, който е отговорен за прехода при евентуален твърд Брекзит, беше лаконичен:

Майкъл Гоув: Обикновено не коментираме изтичане на документи, но Операция "Жълт чук" е най-лошият сценариѝ. През последните три седмици са предприети значителни стъпки за ускоряване на планирането на Брекзит.

Премиерът Борис Джонсън остава категоричен, че Брекзит ще има и то на 31 октомври, независимо дали със или без сделка. Следващата седмица той ще се срещне с Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

Над 100 депутати от различни партии отправиха призив към Джонсън лятната ваканция на парламента да бъде прекъсната, защото страната е изправена пред извънредна ситуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде сме ние: Трябва ли да има повече жени в политиката?
"Къде сме ние": Трябва ли да има повече жени в политиката?
Има ли връзка между кокаина в кашоните с банани и изплувалия на плаж край Варна?
Има ли връзка между кокаина в кашоните с банани и изплувалия на плаж край Варна?