НОВИНИ

Достатъчно ли са парите за здраве - коментират Аркади Шарков и Андрей Кехайов

400 млн. лева повече са отпуснати за здравеопазване за догодина. Какво означава това? Какво да очакваме? В "Още от деня" по темата гостуваха здравният икономист Аркади Шарков и доц. Андрей Кехайов бивш председател на Българския лекарски съюз и настоящ президент на Югоизточно-европейски здравен форум.

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 31.10.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
Доц. Андрей Кехайов: Аз мисля, че това е балансиран бюджет. И ако погледнем така, както е предложен във всички пера ще има увеличения от 10%, което практически може да даде допълнително възможности спрямо тази година.

Доцент Кехайов смята, че с увеличението на парите за здраве звената, в които са необходими повече пари, ще имат възможност да ги усвоят.

Аркади Шарков е на мнение, че трябва да се работи усилено за достъп до здравеопазване за хора със сърдечно-съдови заболявания. Според него е необходимо допълнително финансиране. Смята, че количеството на здравните заведения е по-голямо от необходимостта на населението. Освен това основните проблеми са в общинските болници, които усвояват пари само от една система, като качеството на услугите в някои от тях не винаги е достатъчно добра.

Доцент Кехайов коментира, че първо трябва да се започне промяната в структурите на лечебните заведения, а това ще се постигне след като болниците извършат подробни анализи на дейността си и се предприемат реалистични мерки за подобрение на услугата.

Доц. Андрей Кехайов: Без съмнение необходимостта от промени в системата, цялостно в сектора е изключително важно. Ако направим така, че системата да функционира като един организъм, то това е смисъла на тези, които ръководят тази система.

Аркади Шарков е на мнение, че здравният министър има желание за промяна, но не и правителството.

Според експертите трябва да се увеличи политическият и обществен интерес към здравеопазването, за да се промени качеството на услугата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коста Филипов с награда от Министерство на отбраната за Деня на будителите
Коста Филипов с награда от Министерство на отбраната за Деня на будителите
Пентагонът публикуваха видео от операцията по ликвидиране на лидера на ИДИЛ
Пентагонът публикуваха видео от операцията по ликвидиране на лидера на ИДИЛ